Antirookwetgeving werkt

28 maart 2014 door Eos-redactie


Antirookmaatregelen hebben een positief effect op de gezondheid van kinderen: minder vroeggeboortes en minder astma-aanvallen.


Antirookwetgevingen hebben een positief effect op de gezondheid van kinderen.

Jaarlijks sterven naar schatting meer dan 160.000 kinderen door blootstelling aan tabaksrook. Ongewild meeroken zorgt er ook voor dat kinderen vatbaarder zijn voor het krijgen van luchtwegaandoeningen, zoals longontstekingen en astma. Om longziektes en sterfte bij kinderen tegen te gaan, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie om strikte regelgevingen in te voeren en om rookvrije zones in te richten op werkplekken en in openbare ruimtes. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat dat de gezondheid van volwassenen verbetert.

Om na te gaan welke effecten deze adviezen hebben op de gezondheid van kinderen, bestudeerden de universiteiten van Maastricht, Hasselt, Edinburgh en Harvard de gegevens van elf verschillende internationale studies over 2,5 miljoen baby’s en 250.000 ziekenhuisopnames en eerste hulp bezoeken van kinderen die gerelateerd waren aan astma. Uit de resultaten van deze overzichtsstudie blijkt dat antirookmaatregelen zorgen voor ruim tien procent minder te vroeg geboren kinderen en voor tien procent minder ziekenhuisopnames en -bezoeken aan eerste hulp voor astma-aanvallen. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Dit internationaal samenwerkingsverband bevestigt de resultaten van eerder onderzoek door UHasselt-epidemiologen Tim Nawrot en Bianca Cox, die op basis van Vlaamse gegevens hebben aangetoond dat het aantal te vroeg geboren kinderen afneemt na de invoering van de rookwetgevingen. Momenteel wordt slecht één zesde van de wereldbevolking beschermd door strenge anti-rookwetgeving, ook al blijkt uit deze studie dat het advies echt werkt.

Volgens de Vlaamse Liga Tegen Kanker, die al jaren voor het recht op een rookvrije leefomgeving pleit, zouden ook kinderen thuis tegen tabaksrook moeten worden beschermd. ‘Tabaksrook thuis of in de auto is niet minder schadelijk dan tabaksrook in publieke ruimtes’, stellen zij. Uit een onderzoek van 2008 bleek dat in Vlaanderen zo’n 116.000 kinderen thuis dagelijks in de rook zitten. Ongeboren kinderen die via de moeder meeroken, werden hierbij niet in rekening gebracht. (ev)