Baby’s ‘begrijpen’ hun omgeving al vanaf 5 maanden

18 april 2013 door Eos-redactie

Wetenschappers hebben in de hersenen van baby’s een signaal ontdekt dat wijst op de ontwikkeling van visueel bewustzijn, de vaardigheid om zaken in de omgevingen waar te nemen en te onthouden.

Deense en Franse wetenschappers hebben in de hersenen van baby’s een signaal ontdekt dat wijst op de ontwikkeling van visueel bewustzijn, de vaardigheid om zaken in de omgevingen waar te nemen en te onthouden.

Aantonen vanaf welk moment baby’s over zo’n visueel bewustzijn beschikken is een enorme uitdaging. Baby’s kunnen immers niet rapporteren dat ze iets – dat kan een persoon, voorwerp of kleur zijn – in hun omgeving bewust waarnemen en later ook herinneren. Bij eerder onderzoek bij volwassenen werden wel al specifieke plaatsen in het brein van volwassenen gelokaliseerd die samengaan met dit visueel bewustzijn. Vergelijkbaar hersenonderzoek bij 5 tot 15 maanden oude baby’s toont nu aan dat ook zij dergelijke hersenactiviteit kunnen vertonen. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat baby’s veel vroeger dan we denken hun omgeving kunnen waarnemen en verwerken. Het onderzoek is van belang voor het interpreteren van de reactie van baby’s op pijnprikkels of verdoving.Het onderzoekstaat deze week Science. (kv)