Blinde muisjes zien weer licht

20 februari 2014 door Eos-redactie

Blinde muisjes kunnen weer zien na een injectie in de ogen met een nieuw ontwikkelde chemische stof.

Blinde muisjes kunnen weer zien na een injectie in de ogen met een nieuw ontwikkelde chemische stof.

Takelen de lichtgevoelige staafjes en kegeltjes in onze ogen af – wat het geval is bij ziektes zoals retinitis pigmentosa en leeftijdsgebonden maculadegeneratie – dan gaan we steeds minder zien, ook al blijft de rest van het netvlies intact. Dat komt omdat van de drie lagen zenuwcellen die ons netvlies telt, alleen de staafjes en de kegeltjes op de buitenste laag op licht kunnen reageren en er dus voor kunnen zorgen dat we de wereld rondom ons kunnen zien. Dus ook al zijn alle andere cellen in de ogen intact gebleven, zonder staafjes en kegeltjes komt er geen informatie in onze hersenen binnen en kunnen we niet zien.

Hoewel er tot nu toe geen enkele behandeling bestond om de aftakeling van de staafjes en kegeltjes te stoppen, blijkt uit recent onderzoek aan de universiteit van Californië dat een nieuw ontwikkelde chemische stof – DENAQ – op daglicht reageert en dat een injectie met DENAQ in de ogen van blinde muisjes ervoor zorgt dat hun ogen weer enkele dagen lichtgevoelig worden. De stof zorgt ervoor dat de ganglioncellen – die in de binnenste laag van het netvlies zitten en de informatie van de staafjes en kegeltjes doorgeven aan de hersenen – zelf lichtgevoelig worden.

Uit het onderzoek bleek verder nog dat DENAQ alleen effect heeft op de ganglioncellen als alle staafjes en kegeltjes het volledig laten afweten. Zolang er intacte fotoreceptoren in de ogen aanwezig zijn hebben injecties met de stof geen enkel effect. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat de stof wellicht geen bijwerkingen zal hebben op gezonde netvliescellen. De onderzoekers willen nog meer onderzoek verrichten op grotere zoogdieren om de veiligheid van de door hen ontwikkelde stof te testen. Eens bewezen is dat het gebruik ervan veilig is, kan worden nagegaan of de stof blinden weer kan laten zien. (ev)