Bloedtest spoort alzheimer op

13 juni 2016 door Eos-redactie

Een nieuwe test kan met 100 procent zekerheid vaststellen of geheugenklachten de eerste tekenen van alzheimer zijn of niet.

Een nieuwe test kan met 100 procent zekerheid vaststellen of geheugenklachten de eerste tekenen van alzheimer zijn of niet.

 

De ziekte van Alzheimer wordt bijna altijd voorafgegaan door Mild Cognitive Impairment (MCI), dat zijn klachten over het geheugen of over andere cognitieve functies. Maar MCI kan in 40 procent van de gevallen ook op andere oorzaken wijzen, zoals vaataandoeningen, bijwerkingen van geneesmiddelen en depressie. Om al deze patiënten de juiste behandeling te geven, is het noodzakelijk zo snel mogelijk het onderscheid tussen de verschillende patiënten te maken.

 

Onderzoekers van Rowan University in het Amerikaanse New Jersey zijn daar nu in geslaagd. Ze analyseerden het bloed van 236 proefpersonen van wie er 50 weinig amyloid-beta 42 peptide in het hersenvocht hadden, wat op vroege alzheimer wijst. Op basis daarvan ontwikkelden ze een test die in het bloed op zoek gaat naar 50 biomarkers die het onderscheid kunnen maken tussen MCI door alzheimer en MCI door andere oorzaken. Uit de daaropvolgende tests bleek dat ze met de bloedtest MCI door alzheimer met 100 procent zekerheid konden opsporen.

 

Bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van een simpele, betaalbare test die alzheimer in zijn vroegste fases kan detecteren, nog voor er symptomen zijn

 

Volgens de onderzoekers kunnen hun bevindingen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van een simpele, betaalbare en weinig invasieve test die deze verwoestende ziekte in zijn vroegste fases kan detecteren, nog voor er symptomen zijn. Patiënten kunnen daardoor al heel vroeg hun levensstijl aanpassen en worden behandeld voor er veel hersenschade is opgetreden. (ev)