Bloedtest voorspelt alzheimer

10 maart 2014 door Eos-redactie

Een bloedtest kan met ruim 90 procent nauwkeurigheid voorspellen of een gezonde persoon binnen de drie jaar de ziekte van Alzheimer krijgt of niet.

Een bloedtest kan met ruim 90 procent nauwkeurigheid voorspellen of een gezonde persoon binnen de drie jaar de ziekte van Alzheimer krijgt of niet.

Onderzoekers van de universiteit van Georgetown University Medical Center in Washington onderzochten het bloed van 525 70-plussers over een periode van vijf jaar. 74 van hen ontwikkelden in de loop van de studie een milde vorm van de ziekte van Alzheimer of van amnestische mild cognitive impairment (aMCI) - een overgangsperiode tussen normale veroudering en vroegtijdige dementie.

De onderzoekers selecteerden 53 van deze 74 proefpersonen en vergeleken hun bloed met dat van 53 gezonde 70-plussers om uit te zoeken of er een verschil was. Daarbij werden in het bloed van de licht demente proefpersonen 10 lipiden of vetten ontdekt die niet bij de gezonde proefpersonen voorkwamen. De vetten bleken resten van hersencelmembranen te zijn.

Om te testen of deze lipiden op de ziekte van Alzheimer konden wijzen, onderzochten de onderzoekers het bloed van de resterende 21 proefpersonen met vroege dementie en dat van 20 gezonde proefpersonen. Zonder te weten van wie welk bloed was, gingen ze op zoek naar de 10 lipiden. Uit de resultaten van de analyse bleek dat de onderzoekers met een nauwkeurigheid van meer dan 90 procent op basis van deze lipiden konden voorspellen welke proefpersonen nog volledig gezond waren en welke niet.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat dit tot een preklinische test kan leiden om risicopersonen op te sporen. Op die manier kunnen patiënten sneller worden behandeld om het ziekteproces te vertragen. En dat is nodig want uit eerder onderzoek is gebleken dat bepaalde medicijnen wellicht niet werken omdat ze te laat in het ziekteproces worden toegediend. (ev)