‘’BPA-vrij’ is niet veiliger’

03 februari 2016 door DDC

Het huidige alternatief voor de hormoonverstoorde stof is niet per se veiliger, menen onderzoekers.

De chemische stof bisfenol A (BPA) wordt omwille van haar hormoonverstorende effect uit plastics geweerd. Volgens Amerikaanse onderzoekers is het alternatief, bisfenol S (BPS), niet per se veiliger.

De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de effecten van BPS op de ontwikkeling van zebravis-embryo’s. In het vakblad Endocrinology melden ze dat de vissen zich zowel in aanwezigheid van BPA als BPS sneller ontwikkelden. Verder stelden ze vast dat het aantal neuronen in regio’s in het brein die betrokken zijn bij de controle van de pubertijd en de vruchtbaarheid toenam, wat volgens de onderzoekers doet vermoeden dat zowel BPA als BPS een invloed hebben op het voortplantingssysteem.

BPA wordt onder meer verwerkt in plastics en staat bekend als een zogenoemde hormoonverstorende stof, die de werking van hormonen in ons lichaam in de war kan sturen. In 2011 werd het gebruik van BPA in drinkflessen voor baby’s in de EU verboden. Speelgoed en voedselverpakking mogen nog BPA bevatten, maar de EU legt wel de hoeveelheid BPA die in het voedsel of speeksel terecht komt aan banden. Producenten gaan daarom op zoek naar alternatieven, zoals BPS. Ze zijn niet verplicht de aanwezigheid van BPS te vermelden.

De vissen werden blootgesteld aan 100 microgram (een miljoenste van een gram) per milliliter water. ‘Dat is aan de hoge kant’, geeft onderzoekster Nancy Wayne (UCLA School of Medicine) toe. ‘Maar de periode waarin de dieren aan de stof werden blootgesteld was wel heel kort – 1 tot 5 dagen – terwijl wij jaren worden blootgesteld.’

En een vis is natuurlijk geen mens. ‘Maar de zebravis is wel een algemeen aanvaard model voor de opsporing van hormoonverstorende effecten’, zegt Greet Schoeters, hoogleraar Milieu en Gezondheid aan de Universiteit Antwerpen. ‘Over de effecten van BPS heerst al langer bezorgdheid. Er is geen reden om aan te nemen dat het veiliger is dan BPA.'