Capsules als alternatief voor vervelende insuline-injecties

Niet alle medicatie kan oraal toegediend worden, omdat maagzuur de medicijncapsules vroegtijdig afbreekt. Een nieuwe capsule met micronaalden weet dit proces te omzeilen.

Maagzuur is een bijtend product: het zorgt voor de afbraak van voedsel. Ook capsules van medicatie worden door het zuur verteerd, zodat ze hun werkende stof kunnen vrijgeven. Sommige medicijnen, vooral die met proteïnen, breken echter af nog voor ze de maag bereiken, waardoor hun stoffen niet in het bloed opgenomen worden. Dat is bijvoorbeeld bij insuline een probleem. Injecties zijn daarom de enige manier om het medicijn toe te dienen. 

Een team van ingenieurs en wetenschappers ontwikkelde een stervormige capsule die een vroegtijdige afbraak kan voorkomen. De capsule is namelijk gecoat met een polymeer dat sterker is dan de zuren in de slokdarm. Eenmaal in de maag aangekomen, opent de capsule zich en vouwt het drie armen’ open die elk een lapje met micronaalden (1 mm) bevatten. Door de kracht waarmee de armen zich uitvouwen, penetreren de micronaalden de binnenlaag van de maag. Daar lossen ze op en komen de werkende stoffen van het medicijn vrij. De armen breken vervolgens in kleine stukjes af.

De capsules met drie 'armen' waarin de micronaalden zich bevinden. © MIT

Deze pil kan een einde maken aan de vaak pijnlijke injecties die onder andere patiënten met diabetes zichzelf dagelijks moeten inspuiten. Door haar grote oppervlakte is de maag de ideale plaats om medicatie toe te dienen: de stoffen komen sneller in het bloed terecht. Bovendien bevat het orgaan geen pijnreceptoren. Patiënten merken dus niets van de prikken van de micronaalden in de maagwand. De eerste tests op varkens en menselijk weefsel waren alvast veelbelovend. Naast het gebruik voor insuline zien de onderzoekers toepassingen voor andere medicatie op basis van proteïnen, zoals hormonen, enzymen en antilichamen. Ook RNA-bevattende injecties en vaccins behoren tot de mogelijkheden.