Cholesterol: minder slechte is beter dan méér goede

02 november 2016 door Eos-redactie

De goede cholesterol stimuleren zet weinig zoden aan de dijk.

Van goede cholesterol werd altijd gedacht dat ze precies het tegenovergestelde deed als slechte cholesterol. Maar bij patiënten waarbij het gehalte van die kwalijke variant moeilijk naar beneden kan worden gedrukt, blijkt het alternatief – de goede cholesterol stimuleren – weinig zoden aan de dijk te zetten.

Een te hoge LDL-cholesterolwaarde – LDL staat voor lagedichtheidlipoproteïne oftewel ‘slechte cholesterol’ – kan het risico op hart- en vaatziekten fors verhogen. Patiënten met een te hoge LDL worden vaak behandeld met statines, medicijnen die een enzym blokkeren dat nodig is bij de productie van de cholesteroleiwitten.

Maar bijlange niet alle patiënten reageren even goed op die statines. Bij velen hebben ze zelfs helemaal geen effect op het gehalte van slechte cholesterol in het bloed. Bij die patiënten kiezen artsen daarom vaak voor een alternatieve strategie: het stimuleren van de aanmaak van hogedichtlipoproteïne, oftwel HDL of ‘goede cholesterol’. De medische wereld gaat ervan uit dat een té lage HDL-waarde, net als een te hoge LDL-waarde, het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Amerikaanse wetenschappers hebben nu het verband tussen te lage HDL-waarden en het optreden van hartstilstanden, hartinfarcten, beroertes maar ook andere ziekten zoals kanker, grondig onderzocht. Ze deden dat bij meer dan zeshonderdduizend Canadezen woonachtig in de provincie Ontario. Door op patiënten uit één en dezelfde regio te focussen bekwamen ze een min of meer homogeen testcohort.

De resultaten toonden duidelijk aan dat goede cholesterol zijn naam niet gestolen heeft. Te lage waarden brachten inderdaad een verhoogd risico op een vroegtijdige dood met zich mee, zo vonden de onderzoekers – ook als er werd uitgemiddeld voor levensstijl, toegang tot medische zorg, etcetera.

Maar de onderzoekers ontdekten ook dat het verhogen van het gehalte aan goede cholesterol in het bloed weinig zoden aan de dijk zette bij patiënten die reeds te kampen hadden met een teveel aan slechte cholesterol. Verandering in levensstijl blijft volgens de vorsers dus ook hier de aangewezen remedie. (sst)

Bron: Dennis T. Ko, Institute for Clinical Evaluative Sciences, Toronto, Canada in Journal of the American College of Cardiology