De relatie tussen farma, PR en media: herbekijk het debat van Eos

07 december 2012 door Eos-redactie

Welke rol speelt de farmaceutische industrie in de berichtgeving over nieuwe therapieën? Een verslag van onze Grijze Cellen-avond in Handelsbeurs Gent.

Video boven: Hoe betrouwbaar zijn farmastudies?

Informatie over medische onderwerpen was nog nooit zo toegankelijk, zowel voor de burger/patiënt/consument als voor de journalist. Met een paar muisklikken krijg je toegang tot een overvloed aan wetenschappelijke studies, rapporten en opinies. Maar betekent dat ook dat we beter geïnformeerd zijn? Welke rol speelt de farmaceutische industrie in het onderzoek naar en de berichtgeving over nieuwe therapieën? En welke taak is er nog weggelegd voor de (wetenschaps) journalist? Die vragen werden beantwoord op de zesde Grijze Cellen-avond van Eos in Handelsbeurs Gent op woensdag 28 november 2012.

Een Grijze Cellen-debat met Christine Vanormelingen (Pharma.be), Marleen Teugels (freelance journaliste), Joop Bouma (onderzoeksjournalist Trouw) en Hendrik Cammu (hoogleraar en gynaecoloog VUB en UZ Brussel). Eos-redacteur Dieter De Cleene modereert.



Waarom leveren gesponsorde studies vaker positieve resultaten op?
Voor wetenschappelijk onderzoek is geld nodig, en dat komt vaak van de farmaceutische sector. Maar het valt op hoe gesponsorde studies vaker positieve resultaten opleveren. Verdwijnen negatieve resultaten in de prullenmand?


Kunnen we medische experts vertrouwen?
Wil je als journalist zeker zijn dat je artikel correct is, haal er dan een expert bij. Maar wat als ook die banden met de farma-industrie heeft waarvan je geen weet hebt? Zijn er wel nog echte onafhankelijke experts?


Artsen krijgen geschenken van farmabedrijven: kan dat?
Congressen, reizen of zelfs een complete uitzet, geschonken door farmabedrijven. Krijgen wetenschappers en artsen echt zoveel cadeautjes en in welke mate heeft dat invloed op wat ze publiceren of voorschrijven?


Persberichten: Wat doe je ermee als journalist?
De farmaceutische industrie stuurt regelmatig informatie over nieuwe medicijnen de wereld in. Hoe ga je daar als journalist best mee om?


Dringt de farma-industrie ons bepaalde vaccinaties op?
Vaccins zijn bedoeld om een specifieke doelgroep preventief tegen een aandoening te beschermen. Maar hoe breed moet die doelgroep zijn? En worden ons soms overbodige vaccins aangepraat ten gunste van de farmaceutische industrie?


Panel

Marleen Teugels is freelance journaliste (o.a. Knack, Weliswaar), lector onderzoeksjournalistiek aan de Gentse Arteveldehogeschool en docente aan het Postgraduaat Internationale Researchjournalistiek (IRJ) van Lessius Mechelen en het Fonds Pascal Decroos."

Joop Bouma is onderzoeksjournalist voor het Nederlandse dagblad Trouw. Hij werkte samen met Marleen Teugels aan een reeks over de invloed van farmaceutische industrie in Europa.

Hendrik Cammu is hoogleraar en gynaecoloog aan de VUB en het UZ Brussel. In 2010 kreeg hij de Pfizer Persprijs voor zijn artikel Hoe stop je met roken? De sigaret in de ban dat eerder dat jaar in EOS was verschenen.

Christine Vanormelingen is Communication Director en woordvoerder van Pharma.be. Zij vervangt door omstandigheden Leo Neels, CEO van Pharma.be.

Dieter De Cleene modereert het gesprek. Hij is bio-ingenieur en journalist voor het wetenschappelijk tijdschrift EOS.
 

Organisatie: deBuren, Fonds Pascal Decroos, Mediakritiek.be en VVOJ, FWO, EOS en de Handelsbeurs. Met de steun van VVJ.


 

Herbekijk de andere afleveringen van Grijze Cellen

unieftkoop