De zwakke plek van leukemie

02 maart 2016 door Eos-redactie

Onderzoekers hebben de achilleshiel van acute lymfatische leukemie type 1 gevonden, een erg agressieve variant. Uit studies blijkt dat de stof GSK-J4 de agressieve bloedkankercellen vernietigt.

Onderzoekers hebben de achilleshiel van acute lymfatische leukemie type 1 (T-AL 1) gevonden. Uit studies blijkt dat de stof GSK-J4 de agressieve bloedkankercellen isoleert en vernietigt.

Zelfs de meest agressieve bloedkanker heeft een zwakke plek. Onderzoekers aan het Universitair Ziekenhuis Ottawa ontdekten dat het enzym UTX medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van T-cel acute lymfatische leukemie (TAL-1). Dat enzym uitschakelen met behulp van GSK-J4 stopt de groei van kankercellen van het type TAL-1.

De stof GSK-J4 werd reeds gebruikt door de farmaceutische industrie, maar nooit eerder voor kankerwerende doeleinden. Het resultaat is veelbelovend. Verder onderzoek is echter vereist aangezien de proeven enkel bij muizen werden uitgevoerd.

Doeltreffender dan chemotherapie?

Acute lymfatische leukemie is een van de meest agressieve vormen van leukemie die voornamelijk jonge kinderen treft. De huidige behandeling van bloedkanker is chemotherapie met talrijke nevenwerkingen en een mogelijke groeiachterstand. Bovendien is het slaagpercentage van chemotherapie bij die vorm van leukemie slechts 50 procent. Bij andere vormen is dat 90 procent.

Acute lymfatische leukemie wordt gekenmerkt door de overproductie en opeenstapeling van onvolgroeide witte bloedcellen. Vervolgens verdringen de grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen de rode bloedcellen én de normale witte bloedcellen. Later verspreiden de kankercellen zich via het beenmerg in de bloedbaan en komen ze soms zelfs in de organen terecht. (aw)