Diabetes en tbc beïnvloeden elkaar

10 september 2014 door Eos-redactie

Diabetes vormt een bedreiging voor de bestrijding van tbc.

Diabetes vormt een bedreiging voor de bestrijding van tbc.

Het aantal gevallen van diabetes is wereldwijd enorm aan het stijgen. Op dit moment zijn ze al met 380 miljoen en geschat wordt dat er dat over twintig jaar zelfs 590 miljoen zullen zijn. Dat is op zich al erg, maar het heeft ook gevolgen voor de bestrijding van tbc.

Uit meer dan 15 jaar onderzoek van het Radboudumc in Indonesië blijkt dat er een nauwe relatie bestaat tussen tbc en diabetes. ‘Tot onze verrassing ontdekten we tien jaar geleden al dat vijftien procent van onze tbc-patiënten in een arme volkswijk in Jakarta diabetes had’, vertelt dr. Reinout van Crevel, die bij het onderzoek betrokken is. ‘Dat waren allemaal relatief jonge mensen, en niet één van hen was naar onze maatstaven te dik.’

De onderzoekers stelden bovendien vast dat diabetes een bedreiging vormt voor de bestrijding van tbc. Patiënten met diabetes blijken drie keer zoveel risico op tuberculose te lopen dan de doorsnee bevolking, al is het nog niet duidelijk hoe dat komt. Bovendien faalt de tuberculosebehandeling bij patiënten met diabetes vaker, waardoor de ziekte bij hen frequenter terugkeert. En ook de behandeling van suikerziekte blijkt erg lastig als mensen tegelijkertijd voor tbc worden behandeld.

Wederzijdse invloed

Kennelijk beïnvloeden de ziekteprocessen elkaar en wellicht geldt dat ook voor de medicijnen. Om te begrijpen hoe dat in elkaar zit en om de zorg verder te verbeteren, is dringend meer onderzoek nodig. Daarom startte het Radboudumc een grote internationale studie – TANDEM, wat staat voor Tuberculosis and Diabetes Mellitus. In het kader daarvan werden al honderden patiënten in allerlei klinieken en ziekenhuizen in Peru, Zuid-Afrika, Roemenië en Indonesië onderzocht.

Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld al dat tabletten voor suikerziekte niet goed samengaan met een behandeling voor tbc. Ze onderzoeken nu of het met metformine – een goedkoop middel dat bij ons veel wordt gebruikt – beter lukt. De onderzoekers hopen dat de resultaten van het onderzoek leiden tot goede internationale aanbevelingen voor bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie. (ev)

Meer informatie op www.tandem-fp7.eu