Een derde van de wereldbevolking is te dik

14 juni 2017 door MVS

Maar liefst 2,2 miljard mensen kampen met gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan overgewicht. Meer dan 700 miljoen onder hen lijden aan obesitas.

De studie gebruikte gegevens uit 195 landen, verkregen tussen 1980 tot 2015. De data zijn afkomstig van de meest recente Global Burden of Disease studie (GBD), een systematische, wetenschappelijk inspanning om de omvang van gezondheidsverlies door alle grote ziektes, aandoeningen en risicofactoren, per leeftijd, sekse en bevolkingsgroep te kwantificeren. Met meer dan 2.300 samenwerkende instanties in 133 landen, beoordeelt de GBD ongeveer driehonderd ziektes en aandoeningen.

Het aantal obese mensen is sinds 1980 verdubbeld in meer dan zeventig landen en is ook in de meeste andere landen continu toegenomen. Hoewel het aantal obese kinderen lager ligt dan volwassen met obesitas, is het aantal obese kinderen in veel landen wel sterker toegenomen dan het aantal obese volwassenen.

In België is 1 op 2 te dik

Bij de twintig dichtstbevolkte landen, is het percentage obese kinderen en jongvolwassenen het hoogst in de Verenigde Staten met bijna 13 procent. Egypte staat bovenaan de lijst van obese volwassen met 35 procent. De laagste percentages werden gemeten in Bangladesh en Vietnam met allebei 1 procent. China met 15,3 miljoen en India met 14,4 miljoen obese kinderen, hebben in absolute cijfers de meeste obese kinderen. De Verenigde Staten met 79,4 miljoen en China met 57,3 miljoen, hadden in 2015 de meeste obese volwassen. Ook in ons land is meer dan de helft van de volwassen bevolking te dik en bijna 16 procent is obees. Een op de vijf minderjarige Belgen is te dik.

Wereldwijde volksgezondheidscrisis

De onderzoekers analyseerden ook andere studies over de effecten van overgewicht en de potentiële link tussen een hoog BMI en kankers in de slokdarm, dikke darm en endeldarm, lever, galblaas en galwegen, pancreas, borst, baarmoeder, eierstokken, nieren en schildklier, als ook leukemie.

Ze besluiten dat, zelfs als mensen technisch gezien nog niet onder de categorie ‘obees’ vallen, ze toch soms aan de gevolgen van hun overgewicht overlijden. Van de vier miljoen doden in 2015 die toe te schrijven zijn aan overgewicht, was bijna 40 procent daarvan volgens hun body mass index (BMI) niet obees.

De onderzoekers waarschuwen naar aanleiding van deze resultaten voor een groeiende en onrustwekkende wereldwijde volksgezondheidscrisis.