Een spalk uit de 3D-printer

22 mei 2013 door Eos-redactie

Een op maat gemaakte spalk uit biomateriaal verlost een peuter van een levensbedreigende aandoening.

Een op maat gemaakte spalk uit biomateriaal verlost een peuter van een levensbedreigende aandoening.

Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben met succes een 20 maanden oude peuter behandeld die leed aan een ernstige vorm van tracheobronchomalacie. Bij deze aandoening, die 1 op 2200 baby’s treft, is de wand van de luchtwegen onvoldoende stevig, blijven de luchtwegen niet altijd goed open staan tijdens het uitademen en valt de ademhaling geregeld stil. De peuter waarvan sprake moest daardoor dagelijks worden gereanimeerd.

Op basis van een CT-scan van de luchtwegen van de peuter, die zijn eerste toeval kreeg toen hij zes weken oud was, werd een spalk ontworpen die precies rond de luchtwegen van de peuter pasten om ze te ondersteunen. Daarna werd het ontwerp door een 3-D-printer uitgeprint in een bio-oplosbaar polymeer materiaal en werd het bij de peuter ingeplant. Daardoor kregen de luchtwegen van de peuter een skelet waarop de luchtwegen zich verder konden ontwikkelen.

Van zodra de spalk op zijn plaats zat genaaid en de luchtwegen werden opengetrokken, gingen de longen van de peuter voor het eerst op en neer tijdens het ademhalen. En drie weken na de ingreep was de peuter niet meer afhankelijk van de beademingsondersteuning die hij dagelijks kreeg. Het is nu de bedoeling dat de spalk de luchtwegen twee tot drie jaar ondersteunt bij het groeien en dat ze daarna vanzelf oplost in zijn lichaam. Het ontwerpen op basis van beeldmateriaal en het driedimensionaal printen van biomateriaal werd eerder al gebruikt, onder andere om delen van de neus, het oor en de ruggengraat te maken. (ev)