Eiwit voorspelt of donornier zal functioneren

08 mei 2017 door EV

Donornieren scheiden eiwitten af in de vloeistof waarin ze worden getransporteerd. Ze voorspellen of de nieren na de transplantatie goed zullen functioneren.

Voor wie lijdt aan ernstig nierfalen, is een niertransplantatie vaak de beste optie. Maar door het tekort aan nierdonoren, moeten artsen soms hun toevlucht nemen tot nieren van minder gezonde donoren.

Niet dat ze om het even welke nier inplanten: ze bekijken altijd het uiterlijk van de donornier. Ze stemmen ook de kenmerken van de donor en de ontvanger zoveel mogelijk op elkaar af. En soms nemen ze voor de transplantatie ook nog een klein stukje nierweefsel weg voor onderzoek. Helaas voorspellen deze methodes niet voldoende hoe de nier zich in de ontvanger zal gedragen, wat voor de patiënten heel wat stress met zich meebrengt.

Onderzoekers van het UMC Utrecht en het Erasmus MC Rotterdam vonden nu een bijkomende manier om de kwaliteit van donornieren te achterhalen. Ze onderzochten de vloeistof waarin donornieren worden bewaard tijdens het transport naar de ontvanger.

Ze stelden vast dat donornieren in die bewaarvloeistof 158 verschillende eiwitten afscheiden. En ze ontdekten dat de combinatie van twee eiwitten goed kan voorspellen hoe een donornier zal functioneren bij de ontvanger.

Volgens de onderzoekers kan de techniek helpen om complicaties met donornieren te voorkomen. Ook kan ze nuttig zijn om te achterhalen of nieren die artsen op basis van de bestaande methodes afkeuren, toch een goed resultaat geven bij bepaalde patiënten. Dat zou meteen de wachtlijsten voor donornieren verkorten.

Maar voor het zover is, moet vervolgonderzoek nog bevestigen of de voorspellende waarde van biomarkers klopt.