Elf procent Vlaamse geneeskundestudenten greep ooit naar Rilatine

18 augustus 2016 door Eos-redactie

Een meerderheid van de studenten die Rilatine gebruikt, ondervindt nadelige effecten. 

Een meerderheid van de studenten die Rilatine gebruikt, ondervindt ook nadelige effecten. Gebruikers beogen een betere concentratie en meer productiviteit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. 

Menig student kan beamen dat zijn concentratie het soms laat afweten, zelfs als het examen gevaarlijk dichtbij is. 11,1 procent van de Vlaamse geneeskundestudenten grijpt dan naar de ‘leerpil’ Rilatine, een middel om ADHD te behandelen. Productiviteit, langer kunnen studeren, meer alertheid en een betere concentratie, dat is wat studenten nastreven wanneer ze de leerpil slikken.

Dat heeft nadelige effecten, waar 56,8 procent van de gebruikers wel eens last van heeft gehad. ‘Rilatine kan hartkloppingen en slaapproblemen veroorzaken. Ook kan het de eetlust verminderen’, verklaart medisch sociologe Sara De Bruyn (UA).

Preventie

Veel studies naar het Rilatinegebruik onder studenten vonden plaats in de Verenigde Staten. ‘Vergeleken met de Verenigde Staten valt het bij ons nog mee. Daar heeft dertig tot veertig procent van de studenten het medicijn al eens gebruikt. Zo ver mag het bij ons niet komen. Studenten met faalangst of uitstelgedrag zijn meer geneigd om Rilatine te gebruiken. Preventieve maatregelen moeten zich vooral op hen richten’, zegt De Bruyn.

Stimulerend effect

De werkzame molecule in Rilatine is methylfenidaat. Bij patiënten met ADHD zorgt die stof ervoor dat de verhouding tussen de boodschapperstoffen in de hersenen weer in evenwicht komt. Dat kalmeert hen en zorgt voor een betere concentratie. Bij mensen die geen ADHD hebben, verstoort methylfenidaat dat evenwicht juist. Het heeft een stimulerend effect. Daarom staat methylfenidaat op elke dopinglijst. (mvdh)