Eunuchen leven langer

24 september 2012 door Eos-redactie

Dat mannen minder lang leven dan vrouwen is deels te wijten aan hun geslachtshormonen.

Dat mannen minder lang leven dan vrouwen is deels te wijten aan hun geslachtshormonen. Eeuwen geleden leefden gecastreerde mannen in Korea aanzienlijk langer dan andere mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de genealogische gegevens van de leden van de Koreaanse Chosun dynastie.

In die periode – van 1392 tot 1910 - werden jongens opzettelijk gecastreerd om te kunnen worden opgenomen aan het keizerlijk hof. Eunuchen mochten er trouwen en gecastreerde jongens of gewone meisjes adopteren. Om te bewijzen dat ze behoorden tot de nobele klasse, werden de genealogische gegevens van de leden van de Chosun dynastie zorgvuldig bijgehouden.

Deze gegevens werden nu grondig onderzocht aan de Koreaanse universiteit en uit die gegevens blijkt onder andere dat eunuchen gemiddeld 14 tot 19 jaar langer leefden dan gewone mannen. Van de 81 onderzochte eunuchen werden er 3 ouder dan 100, wat in die tijd zeer uitzonderlijk was.

Deze lange levensduur kan niet alleen worden verklaard door de betere levensomstandigheden aan het hof, want andere mannelijke leden van de keizerlijke familie werden gemiddeld maar zo’n 45 jaar oud. Volgens de onderzoekers tonen hun resultaten aan dat de geslachtshormonen van mannen er voor een stuk verantwoordelijk voor zijn dat mannen minder lang leven dan vrouwen. (ev)