Fijn stof kan hersenen beïnvloeden

23 augustus 2012 door Eos-redactie

Een relatief korte blootstelling aan piekconcentraties fijn stof heeft een effect op de hersenen van muizen.

Een relatief korte blootstelling aan piekconcentraties fijn stof heeft een effect op de hersenen van muizen. Dat schrijven Vlaamse onderzoekers in het tijdschrift Inhalation Toxicology.

De onderzoekers van VITO en de universiteiten van Hasselt, Leuven en Brussel tonen daarmee aan wat al een tijdje duidelijker wordt: bij blootstelling aan fijn stof treden niet alleen respiratoire en cardiovasculaire effecten op, maar ook neurologische.

De muizen verbleven vijf dagen in een snelwegtunnel, met piekconcentraties fijn stof (PM 2,5) van gemiddeld 55,1 microgram/m3. De ene groep muizen kreeg een kooi met filter, een andere zonder. Nog een andere groep muizen verbleef dezelfde periode in een omgeving zonder luchtvervuiling door het verkeer.

Na vijf dagen hadden de muizen in de kooi zonder filter meer koolstofdeeltjes in hun longen dan de muizen in de ‘propere’ omgeving. Toch vertoonden de blootgestelde muizen nog geen teken van een ontsteking in de longen.

In de hersenen van de muizen werden wel een aantal genen ‘ingeschakeld’ die betrokken zijn bij neuroinflammatie. Tevens was er een lagere activiteit van het BDNF-gen, belangrijk voor de overleving en groei van verscheidene zenuwcellen, in een hersenenregio betrokken bij reuk. De wetenschappers willen nu onderzoeken of deze resultaten ook bij mensen gelden. (kv)

Eerder in Eos: