Geeft kurkuma je geheugen een boost?

Kurkuma is goed voor het geheugen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië. De gele specerij zou ook helpen tegen depressies. Klopt dat?

Diegenen die kurkuma-supplementen hadden ingenomen haalden na 18 maanden 28% hogere scores op geheugentests en een lichte stemmingsverbetering, in vergelijking met de placebogroep"
"6 van 20 mensen stopten de behandeling vroegtijdig omwille van nevenwerkingen, zoals darmklachten"
"Je moet er dus wel 1800 euro voor neertellen. Er zijn goedkopere manieren om je beter te voelen"

Amerikaanse onderzoekers rekruteerden 40 gezonde volwassenen ouder dan 50 jaar voor een 18 maanden durende studie. De helft van hen kreeg supplementen met kurkuma en de andere helft placebo-pillen.

Vervolgens werden geheugentests gedaan bij alle deelnemers: diegenen die kurkuma-supplementen hadden ingenomen haalden na 18 maanden 28 procent hogere scores op geheugentests en een lichte stemmingsverbetering, in vergelijking met de placebogroep.

Op de hersenscans waren ook verschillen te zien tussen de kurkuma- en de placebogroep: minder neerslag van bepaalde eiwitten. De betekenis daarvan is echter niet duidelijk. De onderzoekers besluiten dat kurkuma-supplementen een gunstige invloed hebben op het geheugen en mogelijk ook op de stemming, maar dat onderzoek met meer deelnemers dit moet bevestigen.

Een studie met slechts veertig deelnemers is beperkt. Bovendien wordt niet verduidelijkt wat een verbetering van 28 procent van het geheugen betekent en of het relevant is. Kurkuma wordt slecht geabsorbeerd in de darmen en ook snel gemetaboliseerd. Daarom heeft men in deze studie een licht gewijzigde vorm van kurkuma gebruikt, namelijk theracurmin, dit wordt beter geabsorbeerd, zodat het effect ook groter is.

Theracurmin-supplementen zijn echter duurder en de kost van de doses die gebruikt werden in deze studie komt neer op 100 dollar per maand per persoon. Hier kost Theracurmin iets minder 50 euro voor een pot van 60 capsules. In de studie kregen de proefpersonen twee capsules van 90 mg per dag, wat neerkomt op iets minder dan 100 euro per maand voor een klein en onduidelijk effect op het geheugen. Zes van twintig mensen stopten de behandeling vroegtijdig omwille van nevenwerkingen, zoals darmklachten.

Ook als je rijkelijk veel kurkuma gebruikt in de keuken, haal je nooit de hoeveelheid die nodig is voor enig effect op het geheugen, zoals voorgesteld in deze studie.

Andere gezondheidsbeweringen over kurkuma, waaronder een ontstekingswerende werking, werden tot nog toe enkel onderzocht bij muizen en niet bij mensen.

Zeer hoge doses kurkuma-supplementen - kostprijs iets minder dan 100 euro per maand - verbeteren volgens deze beperkte studie het geheugen met 28 procent als je ze minstens 18 maanden inneemt.

Wat zo’n verbetering betekent, is niet duidelijk. Ook de stemming zou er dan lichtjes op vooruitgaan. Je moet er dus wel 1800 euro voor neertellen. Er zijn goedkopere manieren om je beter te voelen.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Conclusie