Geen hoger risico bij operatie op vrijdag

18 oktober 2016 door Eos-redactie

Lang werd gedacht dat patiënten met postoperatieve zorg in het weekend er slechter voor stonden dan zij die eerder in de week onder het mes gingen.

Lang werd gedacht dat patiënten met postoperatieve zorg in het weekend er slechter voor stonden dan zij die eerder in de week onder het mes gingen.

Wie een geplande operatie op vrijdag heeft moet daardoor vaak het weekend doorbrengen in het ziekenhuis. En zoals de meeste sectoren draaien ook zorginstellingen op zaterdag en zondag niet op volle toeren. Zowel de verpleging als de diagnostische opvolging staat er dan op een lager pitje – daartegen staat wel dat er ook minder patiënten zijn.

Hier is het illustere ‘weekdageffect’ uit ontstaan: patiënten die in het begin van de week onder het mes gaan zouden betere herstel- en overlevingskansen hebben dan mensen die op een vrijdag worden geopereerd, zo luidt de uitleg van dit effect.

Studie met 400.000 patiënten

Canadese medici hebben dat effect nu onderzocht. En dat deden ze zeer grondig. Ze bekeken de mortaliteit van niet minder dan vierhonderdduizend patiënten die tussen 2002 en 2012 in de provincie Ontario waren geopereerd. Het ging om operaties aan de nieren, de lever, de pancreas, de darmen, de knieën, de heupen en het hart.

Wat de mortaliteit na dertig dagen betrof vonden de onderzoekers geen significant verschil tussen patiënten die op een maandag of dinsdag toekwamen in het ziekenhuis, en zij die pas op vrijdag werden geopereerd en dus het weekend moesten doorbrengen in een ziekenhuisbed. De conclusie is dus duidelijk: het weekdageffect blijkt niet te bestaan en zo kan weer een medische mythe naar de prullenmand worden verwezen. (sst)

Chris Vinden, Western University, London, Canada in Canadian Medical Association Journal