Gegrild vlees kruipt onder je huid

24 mei 2018 door MVDB

Bij het barbecueën stellen we onszelf bloot aan kankerverwekkende stoffen.

De zomer komt eraan. Nog even en de familie verzamelt zich rond de tuintafel en de barbecue wordt weer aangestoken. Maar is dit wel zo gezond? Volgens Eddy Y. Zeng, professor en decaan aan de Jinan University in China, is barbecueën ongezonder dan we denken. Wie zich fysiek te dicht in de buurt van een barbecue bevindt, brengt ook hiermee zijn gezondheid in gevaar. Dit komt omdat polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) langs de huid het lichaam kunnen binnendringen. PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die ademhalingsaandoeningen en DNA-mutaties kunnen veroorzaken.

Voor zijn onderzoek verdeelde Zeng deelnemers in verschillende groepen. Iedere groep kwam in meerdere of mindere mate in contact met zowel het gegrilde vlees als de rook die afkomstig is van de barbecue. Vervolgens analyseerde hij urinestalen van de verschillende vrijwilligers. De resultaten wezen uit dat de deelnemers die het vlees hadden gegeten het meeste kankerverwekkende stoffen hadden opgenomen. Zeng deed ook nog een tweede, belangrijkere ontdekking. Deze luidt dat de proefpersonen meer schadelijke stoffen hadden opgenomen via hun huid dan door ze te inhaleren. Zeng heeft hier een hypothetische verklaring voor. De rook, die afkomstig is van de barbecue, bevat verschillende oliën, die volgens hem de opname van de kankerverwekkende stoffen door de huid bevorderen.

Zeng benadrukt ook dat onze kleding ons maar deels beschermt tegen de koolwaterstoffen. Eens onze kleren doordrenkt zijn van de rook, neemt onze huid ze alsnog op. Daarom is het belangrijk om na een barbecue steeds je kleren te wassen.

Bron: Eddy Zeng, Jinan University, Guangzhou, China