Hoelang kan je ondersteboven hangen in een kermisattractie?

Vorige week zondag viel een attractie op de Zuidfoor in Brussel stil. De inzittenden hingen op dat moment ondersteboven. Na vijf minuten begon de attractie weer te draaien, en niet veel later stond iedereen ongedeerd op de begane grond. Ze kwamen er met de schrik vanaf. Hoelang kan je eigenlijk ondersteboven hangen?

Het voorval vorige week zondag in Brussel is niet uniek. Het gebeurt wel vaker dat een attractie stilvalt. Dat is dikwijls te wijten aan een technische storing of een stroomonderbreking, problemen die snel opgelost kunnen worden. Zo startte de attractie in Brussel na 20 minuten weer op met nieuwe inzittenden.

In augustus 1997 viel er al eens een attractie stil in België. Toen hingen de inzittenden anderhalf uur met hun hoofd naar beneden. Ook toen was er geen ernstige impact op hun gezondheid.

Inspectie en onderhoud van kermisattracties

Hoewel er bij de vorige twee voorbeelden geen gewonden waren of doden vielen, zijn er zeldzame gevallen bekend van mensen die overleden in een positie met hun hoofd naar beneden. Als het een geruststelling kan zijn: dat gebeurde nooit in een kermisattractie. Een uitbater van een kermistoestel moet zich dan ook aan bepaalde voorwaarden houden om ongevallen te vermijden. Een grondige inspectie voordat het kermistoestel toegankelijk wordt gemaakt of een jaarlijks onderhoud zijn enkele voorbeelden. Op die manier wordt de veiligheid van de inzittenden gegarandeerd.

Overlijden door ondersteboven hangen

Het mechanisme achter het overlijden bij mensen die ondersteboven vast kwamen te zitten, is vaak moeilijk te achterhalen. Er worden enkele oorzaken gesuggereerd in de literatuur:

  •     Volgens sommige onderzoekers zou de bloedtoevoer naar de hersenen verstoord worden
    • Dat komt doordat het drukverschil tussen de aders en slagaders, essentieel voor de bloedstroom, te klein wordt
    • Daardoor krijgen de hersenen onvoldoende zuurstof, met de dood tot gevolg
  •     Anderen opperen dat verstikking de doodsoorzaak zou zijn
    • Die ontstaat doordat de organen in de buikholte de longen samendrukken.
  •     Nog andere onderzoekers beschouwen hartfalen als oorzaak
    • Dat komt door een verhoogde belasting van het hart, omdat er te veel bloed naar stroomt wanneer je ondersteboven hangt
    • Deze laatste mogelijkheid wordt als de meest waarschijnlijke oorzaak beschouwd

Andere gevolgen van ondersteboven hangen

Vaak voorkomende, maar minder ernstige gevolgen van deze oncomfortabele positie zijn:

  •     gespannen spieren;
  •     een drukkend gevoel op het gezicht;
  •     moeilijke ademhaling.

Andere mogelijke klachten zijn:

  •     gezwollen neusslijmvliezen;
  •     zweten in de nek en het gezicht.

Ook de druk in de ogen neemt toe door ondersteboven te hangen. Ze worden rood en beginnen te tranen. Dat is te wijten aan het bloed dat zich opstapelt in het hoofd.

Hoelang kan je ondersteboven blijven hangen?

Over hoelang je in een ondersteboven-positie kan overleven bestaat discussie. De overlevingstijd zou variëren van enkele uren tot een dag, en is waarschijnlijk afhankelijk van de gezondheid van het slachtoffer en van de toestand van zijn hart en bloedvaten. Hoe beter de gezondheid van je hart, hoe langer je dus zou overleven in een positie met je hoofd naar beneden.
Conclusie

De kans dat je sterft door ondersteboven te hangen in een kermisattractie is zo goed als onbestaande. Uitbaters van attracties moeten aan strenge veiligheidsmaatregelen voldoen. Bovendien moet je minstens enkele uren ondersteboven hangen in een defecte attractie vooraleer je daardoor overlijdt. Maak je dus geen zorgen wanneer je nog eens in een kermisattractie stapt, en geniet er des te meer van.