Huidwonden genezen dubbel zo snel als je ze overdag oploopt

09 november 2017 door EV

Bij nachtdieren zoals muizen is het net andersom. Hun huid heelt beter ’s nachts. Vermoedelijk beïnvloedt de biologische klok dus het wondherstel.

Toen de Britse onderzoekers hun bevindingen vergeleken met de gegevens van 118 patiënten met ernstige brandwonden, werden hun resultaten bevestigd: wanneer de patiënten ’s nachts - tussen 8 uur ’s avonds en 8 uur ‘s morgens - waren verbrand, duurde het bij 95 procent gemiddeld 28 dagen eer de wonden genazen. De huid van lotgenoten die zich overdag hadden verbrand, had gemiddeld maar 17 dagen nodig om te herstellen.

Het weefselherstel kan worden bevorderd door de cellen ervan te overtuigen dat het dag is

De onderzoekers ontdekten ook waarom: huidcellen verplaatsten zich overdag sneller naar de wonde om ze te herstellen dan ‘s nachts. Binnenin de cellen zagen ze overdag een verhoogde activiteit van eiwitten die een rol spelen bij de beweging van de cellen – zoals actine. Bij wonden van overdag zagen ze dat er tot twee weken na de verwonding meer collageen werd afgezet bij de beschadigde huid. Collageen is het belangrijkste structurele eiwit van de huid.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het wondherstel wordt gedreven door de interne biologische klok van de cellen, aangezien het effect ook te zien was in celculturen in het lab. Hun onderzoek biedt nieuw perspectieven voor de behandeling van brandwonden. Het weefselherstel kan worden bevorderd door de cellen ervan te overtuigen dat het dag is, bijvoorbeeld door de lichten ’s nachts aan te laten of door geneesmiddelen toe te dienen die een effect hebben op de biologische klok in de cellen. De doeltreffendheid van bestaande geneesmiddelen kan worden bevorderd door het tijdstip waarop ze worden toegediend aan te passen aan de biologische klok van de cellen.

Een snel herstel van wonden is noodzakelijk om infecties te vermijden, om te voorkomen dat wonden chronisch worden en om littekenvorming te beperken.