Inuit hebben bijna dezelfde darmflora (ondanks een zeer verschillend dieet)

05 januari 2017 door Eos-redactie

De oorspronkelijke bewoners van het Canadese Hoge Noorden eten veel (rauw) vlees en vis en weinig vezels en koolhydraten. Toch is dit niet meteen terug te zien in hun darmflora.

De oorspronkelijke bewoners van het Canadese Hoge Noorden eten veel (rauw) vlees en vis en weinig vezels en koolhydraten. Toch is dit niet meteen terug te zien in hun darmflora.

Canadese wetenschappers hebben voor het eerst de darmflora (het zogenaamde microbioom) van de Inuit in kaart gebracht. En ze hebben de resultaten van die analyse meteen naast de bekende microbiomen gelegd van inwoners van Montreal, die een meer algemeen, ‘Westers’ dieet volgen.

De onderzoekers hadden verwacht grote verschillen aan te treffen in de diversiteit van de darmbacteriën tussen beide bevolkingsgroepen. Terwijl het Westerse dieet zeer sterk afhangt van koolhydraten (suikers) en vezels, is het voedingspatroon van de Inuit voornamelijk gebaseerd op eiwitten en vetten – afkomstig van vlees en vis van rendieren, walvissen, zeehonden en gewone vissen. Omdat er boven de poolcirkel weinig tot niets groeit eten de Inuit zeer weinig plantaardig voedsel.

Maar het verschil in diversiteit was veel kleiner dan verwacht. Integendeel, zuiver op basis van hun microbioom zou je niet zeggen dat de Inuit een eigen levensstijl hebben met een zeer afwijkend voedingspatroon. Dit terwijl bij geïsoleerde volkeren in Afrika eerder wél grote verschillen werden opgetekend in hun darmflora.

Volgens de wetenschappers is het feit dat de Inuit meer en meer geïmporteerd voedsel eten een verklaring waarmee moet worden gehouden. Verder zien ze vooral in vezels en koolhydraten de belangrijkste triggers van diversiteit in de darmflora. (sst)

Bron: Jesse Shapiro, University of Montreal, Canada in mSphere