Jetlag maakt dik

16 oktober 2014 door Eos-redactie

Een verstoorde biologische klok verandert de samenstelling van je darmbacteriën en verhoogt het risico op obesitas.

Een verstoorde biologische klok verandert de samenstelling van je darmbacteriën en verhoogt het risico op obesitas.

Er zijn heel wat mensen bij wie het dag- en nachtritme geregeld wordt verstoord – denk maar aan nachtwerkers of mensen die dikwijls van de ene tijdzone naar de andere vliegen en daardoor vaak last hebben van een jetlag. Het was wetenschappers al lang opgevallen dat zij een hoger dan normaal risico lopen op obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, ook al begrepen ze niet helemaal welke rol de verstoring van de biologische klok daarbij speelde.

Wetenschappers van het Israelische Weizmann Instituut der Wetenschappen onderzochten of onze darmmicroben daar op een of andere manier bij betrokken zijn. Ze namen staaltjes van de uitwerpselen van muizen en mensen op verschillende momenten van eenzelfde dag en ontdekten dat er ritmische schommelingen zitten in de hoeveelheid microben en in hun biologische activiteiten. Toen ze de muizen vervolgens aan een abnormaal dag- en nachtritme blootstelden - door met licht te spelen en door hen op ongewone tijdstippen van voedsel te voorzien - stelden ze vast dat de activiteit van de microbengemeenschap in hun darmen en hun samenstelling veranderde. Toen ze ook de uitwerpselen van reizigers analyseerden die van de Verenigde Staten naar Israel waren gevlogen en last hadden van jetlag, stelden ze ook bij hen vast dat de samenstelling van de microben was veranderd in het voordeel van bacteriën die eerder in verband waren gebracht met obesitas en metabole aandoeningen.

Volgens de wetenschappers moet verder onderzoek uitwijzen of preventieve probiotische of antimicrobiële behandelingen in staat zijn het risico op obesitas en daaraan verwante problemen kunnen verminderen of zelfs voorkomen. (ev)