Killerbacterie schiet met scherp

06 augustus 2013 door Eos-redactie

Zwitserse wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat superbacteriën 'harpoenen' naar hun prooi schieten.

Kwallen hebben in hun tentakels netelcellen zitten die giftige ‘harpoenen’ naar hun prooi afvuren. Zwitserse wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat superbacteriën een vergelijkbare methode hanteren.

Verschillende bacteriesoorten schieten zulke gifharpoenen af. Dat blijkt uit onderzoek aan de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Samen met zijn team onderzocht prof. Matteo Dal Peraro het wapenarsenaal van bacteriën, aangezien die steeds vaker resistent worden tegen bestaande medicatie. De wetenschappers namen onder meer Staphylococcus aureus onder de loep, een bacterie die bij de mens infecties en ontstekingen veroorzaakt, en waarvan sommige stammen resistent zijn tegen het antibioticum meticilline (MRSA-bacterie).

Het ‘wapen’ van de onderzochte bacteriën bestaat uit een langwerpige molecule die langzaam openvouwt tot een harpoen. De molecule bevat zeven eiwitten die in rust dichtgevouwen zijn. Een specifiek peptidemolecuul zorgt ervoor dat de harpoen zich openvouwt en afgevuurd wordt. Zodra de harpoen de celwand van de prooi heeft doorboord, spuit het een gif in dat de prooicel via osmose doodt en zo infecties kan veroorzaken.

Dal Peraro en zijn team zoeken nu een manier om het peptide uit te schakelen. Als dat lukt, kunnen we in de toekomst heel wat infecties vermijden. Het onderzoek verscheen in het vakblad Nature Chemical Biology. (eb)