Kun je een tekenbeet voorkomen?

24 juni 2015 door GEW

Ongeveer 10% van de teken is besmet met Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jeugd-en wandelclubs wordt gevraagd alert te zijn en tips te verspreiden hoe je teken te slim af kan zijn.

Ongeveer 10% van de teken is besmet met Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jeugd-en wandelclubs wordt gevraagd alert te zijn en tips te verspreiden hoe je teken te slim af kan zijn.

Het Agentschap Zorg & Gezondheid verspreidt informatie over de wijze waarop het risico op tekenbeten kan beperkt worden. Onder het motto ‘Teken, laat je niet beetnemen’, krijgen mensen die in de natuur gaan wandelen, lopen, spelen en jongeren die jeugdkampen organiseren heel wat nuttige tips, zoals ‘draag gesloten schoenen, ‘doe een lange broek aan en stop je broekspijpen in je sokken’, ‘draag kledij met lange mouwen’, ‘vermijd contact met hoog gras’ en ‘blijf zoveel mogelijk op de paden’. Zet kleine kinderen een petje op, omdat teken graag op kruintjes kruipen. In natuurgebieden waar veel teken voorkomen, zoals in de Kempen bijvoorbeeld, waar dit jaar gemiddeld 15,6% van de teken besmet is, kan men eventueel een insectenwerend middel op basis van DEET gebruiken (bij kinderen gebruik je producten met maximaal 20% DEET).

Na een activiteit in de natuur is het raadzaam je huid en die van je kinderen grondig te inspecteren. Teken nestelen zich graag op warme plekjes, zoals de liezen en de oksels. Check ook steeds achter de oren. Vind je een teek, verwijder die dan met een pincet of speciale tekentang. Bedoeling is de teek zo dicht mogelijk op de huid vast te houden en te verwijderen. Knijp niet in het achterlichaam van de teek. Ontsmet de wonde achteraf met alcohol.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Juni is de topmaand voor teken. Wanneer het warm genoeg is, worden ze actief. Teken voeden zich met bloed. Ze zitten te wachten in hoog gras of lage struiken en laten zich vallen wanneer ‘een prooi’ voorbij komt. Dan bijten ze zich vast en zuigen bloed. Bij die transactie brengen de besmette exemplaren de Lyme-bacterie over op de mens.

Wanneer je een teek verwijdert, zie je een klein rood plekje, dat is normaal. Wordt het plekje niet groter en verdwijnt het na enkele dagen, dan was de teek waarschijnlijk niet besmet. Wordt de plek daarentegen groter en ontstaat een kringetje, raadpleeg dan je huisarts. In het beginstadium is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica. Echter, de beetplek wordt soms pas na 3 maanden groter, wanneer je de beet al lang vergeten bent. Een tip is daarom om telkens wanneer een teek verwijderd wordt een kring te tekenen rond de beetplek.

Wanneer de ziekte van Lyme niet tijdig ontdekt wordt, bestaat het risico dat spieren, gewrichten, zenuwstelsel en zelfs hart worden aangetast. Deze symptomen zijn meestal omkeerbaar, maar de gewrichtsklachten kunnen wel blijvend zijn.

Conclusie

Wie de natuur in trekt, blijft best alert voor tekenbeten. De zomer is een topperiode voor teken. De Vlaamse overheid waarschuwt, specifiek jeugdverenigingen en wandelclubs, om alert te zijn voor de verschijnselen.

Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op een website.

Meer informatie:

www.zorg-en-gezondheid.be/teken.aspx

www.tekenradar.nl

www.stopdeteek.nl