Lage cholesterol zonder spierpijn

09 september 2015 door Eos-redactie

Wetenschappers ontmaskerden de boosdoener van spierpijn bij het gebruik van cholesterolverlagende statines.

Wetenschappers ontmaskerden de boosdoener van spierpijn bij het gebruik van cholesterolverlagende statines.

Statines behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen ter wereld. Ze worden wereldwijd door meer dan honderd miljoen mensen geslikt om het cholesterolgehalte te verlagen en om op die manier het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Nadeel is dat twintig procent van de patiënten die de medicijnen slikt, last krijgt van spierpijn. Soms is dat niet meer dan wat stijfheid in armen en benen, maar vaak is er sprake van hevige pijn die patiënten belemmert in hun dagelijkse activiteiten. Aangezien die pijn soms niet te harden is, nemen sommige patiënten hun medicijnen af en toe niet in of vragen ze hun arts de dosis te verlagen, waardoor de middelen minder efficiënt werken.

Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten waar die pijn vandaan komt. Ze ontdekten dat van de twee chemische vormen waarin statines in het lichaam voorkomen - als zuur en als lacton - alleen de zuurvorm zorgt voor de cholesterolverlaging en alleen de niet-werkzame lactonvorm de spierklachten geeft. Uit nader onderzoek bleek verder dat de spierklachten ontstaan doordat de lactonvorm zich ophoopt in de spieren en daar de optimale werking van de mitochondriën – de energiecentrale van de cel – remt.

Op basis van deze resultaten hopen de onderzoekers nieuwe manieren te vinden om de spierpijn te verminderen of te voorkomen. (ev)