Langer meten is weten

09 mei 2016 door Eos-redactie

De evolutie van je bloeddruk vanaf je vijftigste bijhouden, helpt je arts je gezondheidsrisico’s beter in te schatten.

De evolutie van je bloeddruk vanaf je vijftigste bijhouden, helpt je arts je gezondheidsrisico’s beter in te schatten.

Het is al langer bekend dat een hoge bloeddruk je risico op een beroerte verhoogt. Maar de meeste studies kwamen tot deze conclusie door af te gaan op een enkele bloeddrukmeting. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam pakten het anders aan en hielden gedurende meer dan twintig jaar de systolische bloeddruk of bovendruk bij van 6745 Rotterdammers van 55 en ouder.

Uit de gegevens bleek dat de bloeddruk in de tijd op vier manieren kan evolueren. Ofwel stijgt de bloeddruk door de jaren heen geleidelijk van normaal - 120 mm Hg (millimeter kwik) - tot hoog - 160 mm Hg. Ofwel blijft de bloeddruk lange tijd normaal en stijgt die plots sterk naar 200 mm Hg. Ofwel is die op je 55ste al redelijk hoog – 140 mmHg – en blijft dat zo. Ofwel is die hoog op middelbare leeftijd – 160 mm Hg – en daalt hij na je 65ste, niet zelden door medicatie.

In de loop van de studie werden 1.053 proefpersonen getroffen door een beroerte. Uit de analyse van de gegevens bleek dat de 55-plussers uit de eerste groep het laagste risico liepen op een beroerte en op andere aan een hoge bloeddruk gerelateerd ziektes zoals hartaanval, hartfalen en nieraandoeningen. De proefpersonen uit de derde groep hadden alleen een hoog risico op een beroerte. En die uit de tweede en vierde groep liepen het grootste risico op alle onderzochte aandoeningen.

Volgens de onderzoekers wijzen hun resultaten erop dat de evolutie van je bloeddruk vanaf je vijftigste bijhouden je arts kan helpen je gezondheidsrisico’s beter in te schatten en preventieve strategieën toe te passen. (ev)