Leren lopen als een baby

07 juli 2016 door Eos-redactie

Begrijpen hoe baby’s leren stappen, kan patiënten met stapproblemen helpen revalideren.

Begrijpen hoe baby’s leren stappen, kan patiënten met stapproblemen helpen revalideren.

Nog voor ze recht kunnen staan, hebben baby’s al een instinctief idee over hoe ze moeten stappen. Dat weet iedereen die een baby al eens net boven de grond heeft gehangen. Deze primitieve stapreflex is de basis waarop kinderen onafhankelijk leren lopen.

Dr. Nadia Dominici van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt de neurale patronen die aan de basis liggen van het lopen. Ze bestudeert het stapgedrag van zowel menselijke baby’s als van jongen van landdieren.

Ze ontdekte dat menselijke baby’s geboren worden met twee stapreflexen: de eerste bestaat erin dat baby’s hun beentjes afwisselend buigen en strekken, de andere laat baby’s de ene keer hun ene been en de andere keer hun andere been gebruiken. Later leren ze ook nog hoe ze hun evenwicht kunnen houden bij het stappen, wanneer ze precies een volgende stap moeten zetten, en hoe ze daarbij hun gewicht moeten verleggen.

Dominici stelde vast dat alle landdieren die ze bestudeerd had op een verrassend gelijksoortige manier leren lopen, ondanks alle verschillen in lichaamsstructuur en evolutie. Ze hoopt deze kennis te kunnen gebruiken om patiënten met stapproblemen – zoals volwassenen die schade opliepen aan de ruggengraat en kinderen met hersenverlamming - te helpen revalideren. Ze boekte al veelbelovende resultaten bij gekwetste ratten. (ev)