Magnesiumtekort door maagzuurremmer

03 februari 2014 door Eos-redactie

Maagzuurremmers kunnen leiden tot een ernstig magnesiumtekort wat pijnlijke spierkrampen en hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Maagzuurremmers kunnen leiden tot een ernstig magnesiumtekort wat pijnlijke spierkrampen en hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Jaarlijks belandt een deel van de patiënten die dagelijks maagzuurremmers slikt in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen. Deze symptomen worden veroorzaakt door een ernstig tekort aan magnesium, een stof die essentieel is voor ons lichaam omdat ze zorgt voor de stevigheid van onze botten en een rol speelt bij het samentrekken van de spieren en de werking van de zenuwen.

De concentratie van magnesium in het bloed wordt geregeld door de darmen, nieren en botten. Aangezien voedsel de enige bron van mineralen is voor ons lichaam, is opname via de darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hierbij een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd.

Anke Lameris van het Radboud UMC onderzocht bij muizen wat het verband is tussen maagzuurremmers en magnesiumtekort. Ze ontdekte dat de middelen het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt en dat als een reactie hierop het aantal ionkanalen bij de meeste muizen toeneemt, waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk blijft. Bij enkele van de beestjes stelde ze vast dat die reactie uitbleef, wat een ernstig magnesiumtekort veroorzaakte. Lameris vermoedt dat een genetische component daarbij een rol speelt.

De onderzoeksresultaten kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding door maagzuurremmers.  Momenteel testen onderzoekers van het Radboud UMC bij een kleine groep patiënten een voedingssupplement uit. Het verlaagt de zuurgraad in de darm waardoor het ionkanaal zijn werk weer kan doen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. (ev)