Medicijn tegen multiple sclerose

19 november 2012 door Eos-redactie

Middel herstelt immuunsysteem van muizen en schept mogelijkheden voor andere ziektes als astma en diabetes.

Middel herstelt immuunsysteem van muizen en schept mogelijkheden voor andere ziektes als astma en diabetes.

Bij mensen met multiple sclerose (MS) valt het immuunsysteem myeline aan, een vettige stof in ons zenuwstelsel die ervoor zorgt dat boodschappen snel worden doorgestuurd. De beschadiging van het myeline kan onder meer zorgen voor blindheid, verlamming en geheugen- en spraakstoornissen. De gebruikelijke therapie bestaat in een onderdrukking van het hele immuunsysteem. Maar daardoor worden de patiënten gevoeliger voor (andere) ziektes, en stijgt hun risico op kanker.

Amerikaanse wetenschappers hebben een succesvolle test op muizen uitgevoerd met een medicijn dat het anders aanpakt. Een antigen misleidt het immuunsysteem zodat het zijn aanval op myeline stopzet, maar verder zijn normale werking behoudt. Nieuwe aanvallen van MS bleven bij de proefdieren minstens honderd dagen weg, volgens de onderzoekers het equivalent van verschillende jaren bij mensen.

Nieuw aan de test is het ‘wagonnetje’ dat het antigen in het lichaam aflevert, nadat het in het bloed is ingespoten. Het bestaat uit een bioafbreekbaar nanodeeltje gemaakt uit een polymeer. Momenteel wordt dezelfde therapie ook uitgetest bij mensen, maar dan wordt het antigen ‘vervoerd’ door witte bloedcellen van de patiënten, een dure en arbeidsintensieve methode. Nu blijken de nanodeeltjes even effectief als transportmiddel als de witte bloedcellen – althans, bij muizen.

De nanodeeltjes kunnen makkelijk gemaakt worden in het lab en gestandaardiseerd voor grotere productie. Zo zou de therapie goedkoper worden. Tests op mensen zouden snel kunnen volgen omdat het polymeer waarvan het nanodeeltje is gemaakt, al is goedgekeurd voor andere medische toepassingen door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

De onderzoekers van Northwestern University testen momenteel of het nanodeeltje, met een ander antigen, ook diabetes en luchtwegaandoeningen zoals astma kan genezen. Hun artikel is gepubliceerd in het vakblad Nature Biotechnology. (lg)