Meet je bloeddruk in beide armen

30 januari 2012 door Eos-redactie
Als de bloeddruk in de ene arm aanzienlijk verschilt, kan dat op een vaatziekte wijzen.

Als de bloeddruk in de ene arm aanzienlijk verschilt van die in de andere, dan kan dat op een vaatziekte wijzen.

Als je arts je bloeddruk meet, doet hij dat meestal in een van je armen. Volgens Britse onderzoekers zijn er aanwijzingen dat artsen dat beter in beide armen zouden doen, want als de systolische bloeddruk of bovendruk in je ene arm 15 millimeter kwikdruk hoger of lager ligt dan in je andere, dan kan dat wijzen op een aandoening in de perifere bloedvaten, de aders en slagaders die je armen en benen van bloed voorzien.

De onderzoekers gingen de gegevens na van alle patiënten bij wie in het kader van 28 papers een verschil in bloeddruk in beide armen was vastgesteld. Ze kwamen tot de conclusie dat een verschil van 10 tot 15 mm Hg of meer tussen beide armen overeenkwam met een 2,5 verhoogd risico op een vernauwing of verharding van de perifere slagaders, met een 1,6 verhoogd risico op een reeds bestaande cerebrovasculaire aandoening (waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verstoord, hersengebieden afsterven en vasculaire dementie ontstaat) en met een 70 procent verhoogd risico op cardiovasculair overlijden.

De onderzoekers pleiten ervoor dat artsen bij een routine-onderzoek voortaan de bloeddruk in beide armen zouden meten, zodat ze zulke aandoeningen sneller kunnen opsporen. (ev)