Menselijk metabolisme in kaart gebracht

07 maart 2013 door Eos-redactie

Wetenschappers van over de hele wereld hebben de handen in elkaar geslagen om een kaart te maken van het menselijke lichaam.

Wetenschappers van over de hele wereld hebben de handen in elkaar geslagen om een kaart te maken van het menselijke lichaam. Officieel heet hij de Recon 2, maar zijn bijnaam ‘de Google Maps van het menselijke lichaam’ legt beter uit waar de map voor staat.

Het menselijke metabolisme is een ingewikkeld kluwen van biochemische processen en moleculaire pathways die allemaal nodig zijn om ons voedsel af te breken, om te zetten in energie en eruit te halen wat gebruikt kan worden als bouwstenen in ons lichaam. Al deze processen worden beïnvloed door onze genen, wat we eten en onze omgeving. Een hele hoop ziektes kunnen gelinkt worden aan een fout in een van deze processen en ook geneesmiddelen werken vaak in op deze pathways.

Helaas zien dokters en onderzoekers door de complexiteit van dit systeem mogelijke oplossingen vaak over het hoofd. De Recon 2 die ruim 7400 metabole processen beschrijft, situeert en aan elkaar linkt, zou ons metabolisme overzichtelijk in beeld moeten brengen en gebruiksvriendelijker maken, waardoor de kennis die vandaag beschikbaar is optimaal gebruikt kan worden.

Recon 2 opent perspectieven. Wetenschappers kunnen veel beter de verschillende oorzaken van ziektes zoals diabetes of kanker opsporen, en medicijnen kunnen betere targets vinden om op te werken. Dokters kunnen nagaan waar de klachten van een patiënt door veroorzaakt worden.

Sommige medewerkers van de kaart dromen zelfs al verder: in de toekomst moet het mogelijk zijn om voor elke patiënt een gepersonaliseerde kaart te maken, zodat elke patiënt zijn optimaal persoonlijke behandeling kan krijgen. (lb)