Mondmasker beschermt mucopatiënten

19 oktober 2015 door Eos-redactie

Mucopatiënten kunnen in elkaars gezelschap beter een chirurgisch mondmasker dragen.

Mucopatiënten kunnen in elkaars gezelschap beter een chirurgisch mondmasker dragen.

Luchtweginfecties zijn een belangrijke bedreiging voor mucoviscidosepatiënten. Zij hebben door hun levensbedreigende erfelijke aandoening last van taai slijm dat hun ademhaling en spijsvertering blokkeert. De verspreiding tussen mucopatiënten van bacteriën die luchtweginfecties veroorzaken via de lucht, is in het bijzonder in ziekenhuizen zorgwekkend voor hen.

In Amerikaanse ziekenhuizen loopt er sinds twee jaar een project waarbij patiënten met mucoviscidose chirurgische mondmaskers dragen om de grote druppels tegen te houden die worden geproduceerd bij hoesten en niezen. Onderzoekers van de Universiteit Hasselt wilden nu ook uitzoeken of de mondmaskers ook de kleine deeltjes tegenhouden die sommige bacteriën gebruiken om langdurig in de lucht te overleven.

Ze lieten 11 mucopatiënten in levensgrote glazen containers plaatsnemen en vroegen hen te hoesten. In de ene container droegen de patiënten een chirurgisch masker, in de andere niet. Na in totaal 500 keer hoesten in beide containers, kweekten de onderzoekers de bacteriën die na het experiment in de containers waren blijven rondzweven. Uit de resultaten bleek dat 90 procent van de bacteriën in de lucht werden tegengehouden wanneer de mucopatiënten in een chirurgisch mondmasker hadden gehoest.

‘Niet alleen in Amerika, ook in België zie je dat steeds meer ziekenhuizen aan patiënten met mucoviscidose vragen om een mondmasker te dragen wanneer ze op raadpleging komen’, vertellen de onderzoekers. ‘Deze resultaten ondersteunen deze aanbeveling.’ Ze willen nu in een volgende fase nagaan of chirurgische maskers en ‘hoest-etiquette’ – zoals het in de arm hoesten - ook de (her)opmars van de tuberculosebacterie kunnen tegengaan. (ev)