Nieuw soort malariavaccin op stapel

12 juni 2013 door Eos-redactie

Een vaccin op basis van genetisch gemodificeerde malariaparasieten zou malaria veilig kunnen voorkomen.

Een vaccin op basis van genetisch gemodificeerde malariaparasieten zou malaria veilig kunnen voorkomen.

Jaarlijks worden 250 tot 450 miljoen mensen besmet met malaria. En elk jaar sterven er 750.000 onder hen, voornamelijk jonge kinderen in Afrika. Toch is er tot nog toe geen goed werkend vaccin tegen malaria op de markt. Dat komt omdat de enige strategie die tot dusver bij de mens werkt, bestaat uit de inenting van mensen met levende malariaparasieten.

Om te voorkomen dat deze parasieten malaria veroorzaken, zijn er tot nog toe twee mogelijkheden: ofwel worden de parasieten bestraald, ofwel krijgen mensen na de injectie medicijnen om de parasieten weer snel uit hun lichaam te ruimen. Helaas hebben beide manieren nog te veel nadelen. Zo kan bijvoorbeeld niemand met 100 procent zekerheid stellen dat bestraalde parasieten geen malaria meer kunnen veroorzaken.

Onderzoekers van UMC St Radboud ontwikkelden nu een nieuwe methode. Met genetische modificatie verwijderden ze heel selectief bepaalde genen uit de parasiet. Daardoor kan de parasiet zich niet meer ontwikkelen tot het stadium waarin de ziekte ontstaat en valt hij dood vooraleer hij de kans krijgt malaria te veroorzaken.

De onderzoekers injecteerden al muizen met de gemodificeerde parasieten en stelden vast dat de beestjes erdoor langdurig waren beschermd tegen malaria en dat daar geen nadelen aan waren verbonden. Dr. Ivo Ploemen promoveerde deze week met de studie. Om na te gaan of een injectie met genetisch gemodificeerde malariaparasieten ook bij de mens een veilige en volledige bescherming opwekt, staat vervolgonderzoek op stapel. (ev)