Nieuwe 3D-techniek maakt gedetailleerde spieranalyse mogelijk

29 oktober 2012 door Eos-redactie

Een nieuwe MRI-techniek toont complexe spierstructuren én spierbeschadigingen gedetailleerd en in 3D.

Een nieuwe MRI-techniek toont complexe spierstructuren én spierbeschadigingen gedetailleerd en in 3D. De techniek maakt nauwkeurig spieronderzoek mogelijk bij topsporters en patiënten met een spierziekte.

Martijn Froeling van de TU Eindhoven (TU/e) ontwikkelde de techniek in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Het gaat om een verbeterde MRI-techniek, Diffusion tensor imaging (DTI), die de beweging van watermoleculen in levend weefsel ziet. Omdat spieren opgebouwd zijn uit vezels, is de beweging van watermoleculen in de richting van deze vezel anders dan in andere richtingen. Met die eigenschap is het mogelijk gedetailleerd spieren in beeld te brengen. De techniek kan zeer kleine spierbeschadigingen in complexe spierstructuren opsporen doordat de watermoleculen in beschadigde vezels anders bewegen.

Als praktijkstudie bekeek Froeling onder meer de bovenbenen van marathonlopers, een week voor een marathon, twee dagen erna en nog eens drie weken erna. Hij kon in de spieren duidelijk en nauwkeurig de beschadigingen zien na de marathon. Na drie weken was er nog steeds spierschade te zien, terwijl de lopers zelf vaak geen spierpijn meer voelden. De techniek bleek ook zeer goed in staat, de bekkenbodem van vrouwen, een goed voorbeeld van een zeer complexe spierstructuur, nauwkeurig in beeld te brengen. Dit kan van groot belang zijn voor de diagnose van bijvoorbeeld baarmoederverzakking.

Het AMC Amsterdam en de TU Eindhoven gaan de techniek nu inzetten in twee onderzoeken, een naar post-poliosyndroom en een studie naar spinale musculaire atrofie. (kv)


bekkenbodem