Nieuwe ademtest voorspelt wie astma krijgt

15 januari 2015 door Eos-redactie
De test kan volgens de ontwikkelaars in de toekomst gewoon bij de huisarts worden uitgevoerd.

Een nieuwe ademtest bij jonge kinderen kan nauwkeurig voorspellen of ze astma zullen ontwikkelen of niet.

Veertig procent van alle kinderen tot zes jaar krijgt vroeg of laat last van chronische luchtwegklachten, zoals benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling. Bij een derde gaat het om astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen. Bij de rest om voorbijgaande klachten die veroorzaakt worden door virale infecties. Omdat er tot nog toe geen diagnostische test bestond om het verschil te maken tussen beide, werd bij veel kleuters onterecht astma gediagnosticeerd en kregen ze onnodig astmamedicatie voorgeschreven.

Maastrichtse wetenschappers ontwikkelden een aanvullende ademtest die de diagnose aanzienlijk kan verbeteren. Ze deden dat door de uitgeademde lucht te analyseren van meer dan 200 kinderen van twee tot vier die last hadden van een piepende ademhaling. En door een genetische analyse uit te voeren van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen.

Uit het onderzoek bleek dat 76 van de ruim 200 kinderen op hun zesde astma hadden ontwikkeld en dat de onderzoekers in negentig procent van de gevallen op basis van de ademtest hadden voorspeld welke kinderen de ziekte al dan niet zouden krijgen. Dat kon omdat de samenstelling van de uitgeademde lucht en de ontstekingsactiviteit bij astma- en niet-astmapatiënten verschillend was.

Volgens kinderlongarts prof. dr. Edward Dompeling is de test een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek. ‘Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven’, vertelt hij. ‘Deze geneesmiddelen kosten niet alleen veel geld, ze hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben.’ Prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde bij het Maastricht UMC+ ziet nog meer voordelen. ‘ Het gaat om een eenvoudige, niet-ingrijpende test’, vertelt hij. ‘Hij kan in de toekomst gewoon bij de huisarts worden uitgevoerd, wat toch vaak de plek is waar ouders met hun kinderen als eerste naar toe gaan.’ (ev)