Nieuwe stap in strijd tegen MS

De aanmaak van myeline, de stof die bij multiple sclerose wordt afgebroken, kan bij proefdieren weer worden gestimuleerd.

Net zoals er een beschermend laagje plastic rond elektriciteitsdraden zit, vormt de vettige stof myeline een isolerende buffer rond de zenuwen van ons centraal zenuwstelsel. Dit laagje geleidt de zenuwprikkels tussen onze hersenen en andere cellen. Is het  kapot, dan worden de signalen slecht doorgegeven en krijgen we last van motorische en cognitieve problemen. Het afweersysteem van patiënten met multiple sclerose valt deze myeline aan, waardoor hun zenuwen kunnen afsterven.

De eerste 10 à 15 jaar ervaren MS-patiënten vooral opflakkeringen en herstelfases van hun aandoening. Er zijn al verschillende medicijnen op de markt die de ziekte in deze inflammatoire fase afremmen.

In de tweede progressieve fase van MS herstelt de myeline in de hersenen zich niet meer voldoende, wat motorische en cognitieve gevolgen heeft voor de patiënt. Behandelingen om het herstel in deze chronische fase te boosten bestaan tot nu toe niet.

Daar komt binnenkort misschien verandering in. Onderzoekers van de UHasselt en van de Universiteit Maastricht zijn erin geslaagd bij proefdieren met MS de aanmaak van het myeline in die fase te herstellen. Ze deden dat door enzymes te onderdrukken die een rol spelen bij de verminderde aanmaak ervan.

De onderzoekers gaan nu in zee met het jonge biotechbedrijf Rewind Therapeutics. Deze spin-off van de KU Leuven richt op de ontwikkeling van therapieën waarbij de myelinelaag in de hersenen wordt aangetast. Ondersteund door een beurs van de Vlaamse overheid, gaat het bedrijf samen met de onderzoekers op zoek naar een manier om de ontdekking bij de proefdieren te vertalen naar een behandeling bij patiënten.