Nooit meer corona?

Een nieuw vaccin zou werken tegen vrijwel alle coronavirussen. Zelfs tegen die die we nog niet eens kennen.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Oxford en Caltech hebben een nieuwe vaccintechnologie ontwikkeld waarvan ze bij muizen hebben aangetoond dat ze bescherming biedt tegen een breed scala aan coronavirussen die ooit tot een uitbraak van ziekte zouden kunnen leiden. En dat nog voor zo’n virus de kop opsteekt of waarvan ze het bestaan nog niet eens kennen.
Het nieuwe vaccin werkt door het immuunsysteem van het lichaam te trainen om specifieke regio's van acht verschillende coronavirussen te herkennen, waaronder SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 en verschillende die momenteel onder vleermuizen circuleren en de potentie hebben om over te springen naar mensen en een pandemie te veroorzaken.

De sleutel tot hun werking is dat de specifieke virusgebieden die het vaccin aanpakt ook voorkomen in veel verwante coronavirussen. Door het immuunsysteem te trainen om deze regio's aan te vallen, biedt het vaccin ook bescherming tegen andere coronavirussen die niet in het vaccin voorkomen, dus ook virussen die nog niet eens geïdentificeerd zijn. Zo wekt het nieuwe vaccin een immuunrespons op tegen het SARS-CoV-1 coronavirus, dat de SARS-uitbraak van 2003 veroorzaakte, ook al zit die niet in het vaccin verwerkt.

Volgens Rory Hills, onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge en eerste auteur van het rapport, is het de bedoeling om een vaccin te maken dat ons zal beschermen tegen de volgende coronapandemie. En vooral om dat klaar te hebben voor die pandemie is begonnen.

Ook professor Mark Howarth, senior auteur van het rapport, vindt het niet nodig om met de ontwikkeling van het vaccin te wachten tot er nieuwe coronavirussen opduiken, omdat onderzoekers nu al voldoende weten over coronavirussen en over de verschillende immuunreacties erop om op voorhand beschermende vaccins tegen nog onbekende coronavirussen te kunnen maken. Het zou volgens hem heel wat doden kunnen voorkomen die bij de vorige pandemie wel zijn gevallen, ook al hebben wetenschappers toen zeer snel een uiterst effectief vaccin kunnen produceren.

Het onderzoek toonde aan dat het nieuwe vaccin een brede immuunrespons opwekt, zelfs bij muizen die vooraf waren ingeënt met SARS-CoV-2. De onderzoekers hopen om begin 2025 met fase 1 klinische tests te kunnen starten.