'Obese' darmbacteriën bevorderen leverkanker

28 juni 2013 door Eos-redactie

Veranderingen in darmbacteriepopulaties kunnen verklaren waarom obese muizen meer risico lopen op leverkanker.

Veranderingen in darmbacteriepopulaties kunnen verklaren waarom obese muizen meer risico lopen op leverkanker. Dat blijkt uit één van de eerste studies die het verband tussen obesitas en kanker kan verklaren. Het onderzoek van de Japanese Foundation for Cancer Research in Tokyo is deze week gepubliceerd in Nature.

Kankerbioloog Eiji Hara en zijn collega’s bestudeerden aanvankelijk hoe verouderde, stervende cellen het ontstaan van kankers kunnen beïnvloeden. Cellen die onherstelbaar beschadigd zijn, kunnen “senescent” (of letterlijk: verouderd) worden, wat wil zeggen dat ze stoppen met delen en bijgevolg niet meer voor nieuwe, jonge cellen zorgen. Net voor senescente cellen sterven, spuwen ze stofjes uit die ontstekingen kunnen veroorzaken en het ontstaan van kanker bevorderen.

De onderzoekers bestudeerden genetisch gemodificeerde muizen waarvan cellen die senescent worden licht gaan uitzenden. Ze stelden de muizen bloot aan een kankerverwekkende stof, met een dosis die in verhouding gelijk is aan menselijke blootstelling aan bijvoorbeeld luchtvervuiling. De muizen kregen daarna een normaal of vetrijk dieet. Na dertig weken ontwikkelden amper vijf procent van de magere muizen kanker – in hun longen – terwijl alle obese muizen leverkanker kregen.

De Japanners begrepen dit resultaat aanvankelijk amper, maar toen ze het bloedserum van beide groepen vergeleken, ontdekten de onderzoekers dat de obese muizen een veel hogere bloedconcentratie deoxycholinezuur (DCA) hadden, een stof die DNA-schade en celveroudering kan veroorzaken. DCA wordt geproduceerd door darmbacteriën die galzuren - die helpen bij de vertering van vet – omzetten naar het meer schadelijke DCA, dat vervolgens in de bloedstroom wordt opgenomen en zo in de lever terechtkomt.

De onderzoekers ontdekten dat de obese muizen veel meer DCA-producerende bacteriën in hun darmen hadden, en dat obese muizen die antibiotica kregen om de darmbacteriën uit te roeien minder leverkanker ontwikkelden. (kv, Scientific American)