Oogartsen testen het best op oogziektes met weinig licht

16 september 2016 door MVS

Oogartsen controleren in de poliklinieken op oogziekten bij goede lichtomstandigheden. Uit onderzoek blijkt nu dat het verschil tussen mensen met en zonder oogziekte bij goede lichtomstandigheden amper te merken is.

81% van de mensen met een oogziekte heeft moeite met zien 's nachts, tegenover 37% van de mensen zonder oogziekte. Dat er een verschil bestaat tussen mensen met en zonder oogziekte, is geen verrassing, maar dit verschil verdwijnt nagenoeg naarmate het lichter wordt.

Dat blijkt uit een citizen science-onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap naar hoe donker het ’s nachts in Nederland is en wie er dan moeite heeft met zien.

Momenteel controleren oogartsen in de poliklinieken op oogziekten bij goede lichtomstandigheden. Uit het onderzoek blijkt nu dat het verschil tussen mensen met en zonder oogziekte bij goede lichtomstandigheden amper te merken is. In de toekomst testen in de artsen beter bij minder licht, want dan is een oogziekte pas echt duidelijk te diagnosticeren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen meer moeite hebben met zien in de nacht dan mannen. Dit geldt voor vrouwen met en zonder oogziekte.

Met de hulp van ruim 5000 burgers

Het afgelopen jaar kon iedereen in Nederland met een smartphone de app ‘Zicht op Licht’ downloaden en een lichtmeting uitvoeren. Met de gegevens van de ruim 5000 metingen hebben de onderzoekers, onder leiding van UMCG-onderzoeker Ronald Bierings, nachtelijk Nederland in kaart gebracht.

Bierings legt in een interview op Iedereen Wetenschapper, het citizen science-platform van Eos uit waarom hij ervoor koos om zijn onderzoek in samenwerking met burgers te doen.  'We wilden een groot oppervlak bestuderen. Ik kon ook alleen met een lichtmeter Nederland rondreizen, maar daar zou ik jaren mee bezig zijn geweest en dan kon ik ook nooit weten hoeveel moeite pakweg een 60-jarige vrouw ervaart om 's nachts te zien. ‘

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor vroege opsporing van oogziekten.

Op Iedereen Wetenschapper vind je het volledige interview met onderzoeker Ronald Bierings