Oogtest ontdekt parkinson

18 augustus 2016 door Eos-redactie

Een goedkope en makkelijke oogtest kan de ziekte van Parkinson opsporen nog voor je symptomen vertoont.

Een goedkope en makkelijke oogtest kan de ziekte van Parkinson opsporen nog voor je symptomen vertoont.

Eerder onderzoek wees al uit dat parkinson gevolgen heeft voor het netvlies. In het netvlies zitten neuronen die dopamine produceren, en bij parkinsonpatiënten sterven die af.  Gewoonlijk krijgen zij pas een diagnose als meer dan 70 procent van hun dopamineproducerende cellen vernietigd zijn, omdat dan pas de eerste symptomen – zoals spierstijfheid en bevingen – opduiken. Nu zijn wetenschappers van het University College London er met een nieuwe beeldvormingstechniek in geslaagd om de veranderingen in het netvlies in een erg vroeg stadium op te sporen. Dat betekent dat patiënten veel sneller een diagnose zouden krijgen, nog voor er veel neurologische schade is.

En er is meer. Francesca Cordeiro en haar team stootten ook op een veelbelovend nieuw medicijn. Ze behandelden ratten met een nieuwe variant van het diabetesmedicijn rosiglitazone (merknaam Avandia). Het middel verminderde de vernietiging van cellen in het netvlies, en had ook een beschermend effect op het brein. De respons op de behandeling konden de onderzoekers opvolgen met hun nieuwe beeldvormingstechniek. Tests op mensen moeten de bevindingen nog bevestigen.

‘Als we in staat zijn om parkinson in een erg vroeg stadium op te sporen, en vervolgens te behandelen met dit nieuwe medicijn kunnen we het leed van duizenden patiënten verminderen of zelfs voorkomen’, meent Cordeiro. De studie van Cordeiro en haar collega’s verschijnt in het vakblad Acta Neuropathologica Communications. (lg)

Meer gezondheidsnieuws en –achtergrond maandelijks in Eos magazine en tweemaandelijks in Psyche & Brein.