Orgaanonderzoek in 3D

12 september 2013 door Eos-redactie

Organen analyseren aan de hand van een 3D-hologram. Het klinkt als sciencefiction, maar binnenkort moet het ook echt mogelijk zijn.

Organen analyseren aan de hand van een 3D-hologram. Het klinkt als sciencefiction, maar binnenkort moet het ook echt mogelijk zijn. Een Mexicaans bedrijf heeft een computerprogramma ontworpen dat tweedimensionale CT- of MRI-scans tot een driedimensionaal hologram omtovert.

zSpace, zo heet het computersysteem van het Mexicaans hightechbedrijf Echopixel. Een flatscreen projecteert in 3D een kopie van het orgaan dat de dokter wil onderzoeken. Dat doet het programma door de vijfhonderd à duizend afbeeldingen van de CT- en MRI-scans te fuseren tot een driedimensionaal beeld. Met dat beeld kan de arts vervolgens naar believen spelen door bijvoorbeeld een ader te verwijden of vernauwen. Op die manier is het eenvoudiger om kwaaltjes op het orgaan te detecteren.

Brein achter de nieuwe toepassing is Sergio Aguirre van het Technologie-instituut van Monterrey in Mexico. 'Met deze nieuwigheid hoeven dokters niet langer te werken met louter afbeeldingen. Voortaan kunnen ze bij hun diagnoses aan de slag met hele lichaamsdelen. Voorheen moesten ze tweedimensionale scanresultaten een voor een analyseren om zich een beeld te vormen van hoe het orgaan er inwendig uitziet.'

Madeleine Keehner, hoofd van het Spatial Cognition Laboratory van de Schotse University of Dundee, onderstreept het belang van de 3D-projectie. ‘Niet iedereen is even goed in staat om objecten die in 2D afgebeeld zijn mentaal te reconstrueren als een 3D-object.’ Dat lastige cognitieve proces zou met het nieuwe computerprogramma dus overbodig worden. (adw)