Pleister helpt tegen pinda-allergie bij peuters

Twaalf maanden immunotherapie via een op de huid maakt de meeste peuters met een pinda-allergie minder gevoelig voor pinda’s.

Er bestaat tot nog toe geen goedgekeurde behandeling voor pinda-allergie bij kinderen jonger dan vier jaar. De standaardaanpak om daarmee om te gaan is simpelweg pinda’s vermijden. Maar toevallige blootstellingen blijven mogelijk en kunnen acute ernstige gevolgen hebben. Anafylaxie bijvoorbeeld is een zware allergische reactie die snel kan evolueren naar een levensbedreigende situatie.

Wetenschappers van de National Institutes of Health onderzochten de werkzaamheid en veiligheid van immunotherapie bij peuters met pinda-allergie door gebruik te maken van een pleister die pinda-eiwit op de huid aanbrengt.

Pindapleister

Ze voerden een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie uit bij kinderen van één tot drie jaar met een pinda-allergie. Patiënten met een uitlokkende dosis – de dosis die bij een patiënt nodig is om een allergische reactie uit te lokken – van 300 mg of minder pinda-eiwit, werden ofwel toegewezen aan de interventiegroep of aan de placebogroep. Ze kregen gedurende twaalf maanden respectievelijk een pindapleister of een placebo.

Van de 362 patiënten voltooide 84,8 procent de studie. Twee derde van de kinderen in de interventiegroep kon na een jaar therapie veilig een hoeveelheid pinda-eiwit innemen. De hoeveelheid daarvan hing af van hoe gevoelig ze waren voor pinda-eiwit bij het begin van de studie. In de placebogroep bereikte maar een op drie kinderen dit punt.

Anafylaxie trad op bij 7,8 procent van de patiënten in de interventiegroep en bij 3,4 procent in de placebogroep, ongeacht of dat gerelateerd was aan de behandeling of niet. Behandelingsgerelateerde anafylaxie trad op bij 1,6 procent van de patiënten in de interventiegroep en bij niemand in de placebogroep.

Twaalf maanden immunotherapie met deze pleister desensibiliseert dus de pinda-allergie van de meeste kinderen van één tot drie jaar en kan de dosis pinda die allergische symptomen veroorzaakt verhogen.

Wat is een allergie?

Lees hier het antwoord