Is pindakaas goed voor je darmflora?

Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte. Kan pindakaas dan helpen tegen diabetes?

Waar komt dit nieuws vandaan?

In onze dikke darm zitten bacteriën, die we darmflora noemen. Die bacteriën hebben twee belangrijke functies: voedingsmiddelen verteren en chemische stoffen produceren. De rol van die stoffen in ons lichaam is het onderwerp van veel wetenschappelijk onderzoek. Volgens sommigen zouden deze chemische stoffen zelfs onze hersenen kunnen beïnvloeden.

Amerikaanse onderzoekers gingen na of een regelmatige portie pindanoten je darmflora kan beïnvloeden (1). Ze voerden daarvoor een interventiestudie uit:

  • Een groep van 50 volwassenen kreeg gedurende 6 weken eerst 28 gram geroosterde pindanoten per dag, en nadien een zoete snack met evenveel calorieën.
  • Aan de hand van stalen van de stoelgang werd de samenstelling van de darmflora nagegaan:
    • Voor de meeste darmbacteriën waren er weinig verschillen, behalve voor Ruminococcaceae.
    • Dat is een type darmbacterie dat chemische stoffen aanmaakt die je bloedsuikergehalte zouden stabiliseren.

De onderzoekers besluiten dat pindanoten een positieve invloed hebben op de darmflora.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

We kunnen bij dit onderzoek enkele bedenkingen formuleren:

  • Toont een studie hoofdzakelijk geen effect aan, maar legt die toch de nadruk op een licht positief effect? Dan kan je je afvragen waarom de focus ligt op het positieve.
    • In dit geval is het antwoord eenvoudig: de studie werd betaald door het Peanut Institute, dat de gezondheidsvoordelen van pindanoten bekend wil maken bij het grote publiek (2).
    • Onder ‘supporters’, een ander woord voor sponsors, vinden we een hele reeks bedrijven die pindanoten verwerken en voedingsmiddelen produceren zoals pindakaas (3). Dat is broodbeleg op basis van gemalen pindanoten.
  • Een tweede probleem met deze Amerikaanse studie is dat ze niet blind uitgevoerd werd:
    • De onderzoekers wisten met andere woorden duidelijk wie in welke groep zat.
    • Dat kan natuurlijk hun oordeel beïnvloeden.
  • De studie ging helemaal niet over pindakaas, maar over pindanoten.
  • Een laatste punt is dat pindanoten werden vergeleken met een ongezonde, zoete snack.

Dat kan ook een invloed hebben op de darmbacteriën.

Australische onderzoekers voerden een literatuurstudie uit om na te gaan of noten in het algemeen de groei van gezonde darmbacteriën kunnen stimuleren (4). Ze vonden acht interventiestudies, die echter zo verschilden in opzet en kwaliteit dat het onmogelijk was om enig effect vast te stellen van noten op de darmflora.

Conclusie

Een door de pindanotenindustrie gesponsorde studie suggereert dat een dagelijkse portie pindanoten je darmbacteriën positief kan beïnvloeden. Maar van voedingsmiddelen met pindanoten is nog nooit een belangrijk effect aangetoond op de darmflora. Met pindakaas had deze studie trouwens niets te maken. Toch halen dergelijke krantenkoppen de media, wat jammer is.