Voeding

Kan je je voeding aanpassen aan je genen?
Nutrigenomics zou in de toekomst gezondheidsproblemen drastisch doen dalen door de voeding aan te passen aan de persoon in kwestie. Therapeuten zouden dan voedingsschema’s opstellen die rekening houden met je genen. Kan dat echt?

Periodiek vasten legt weinig gewicht in de schaal om af te vallen
Een regime van 'time-restricted eating' in combinatie met dagelijkse calorierestrictie is niet gunstiger dan calorierestrictie alleen.
Stijgende broodprijzen? Maak van oud brood een nieuwe grondstof
Door de oorlog in Oekraïne stond de tarweprijs in veertien jaar nog nooit zo hoog als vandaag. Ook ons brood wordt daardoor duurder. Biochemicus Johannes Feys bestudeert het potentieel van broodoverschotten in bakkerijproducten en bier. Wist je bijvoorbeeld dat oud brood ‘gerecycleerd’ kan worden tot bier of koekjes?

Kunnen insecten de voedselkringloop sluiten?
Resten van insectenkweek zijn een bodemverbeteraar voor planten.

Biodiversiteit in de diepvriezer
Een schimmel of milieuramp kan een plantensoort plots op de rand van uitsterven brengen. Wetenschappers leggen diepgevroren back-upcollecties aan. Bij –196°C sturen ze de planten zelfs de eeuwigheid in.

Kunnen we met de juiste voeding gezonder leven?
Onderzoeken naar en boeken over verantwoorde voeding spreken elkaar voortdurend tegen. Wat moeten en kunnen we nog eten vandaag, en welke impact heeft wat we eten op onze levensverwachting en -kwaliteit? Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft antwoord.

Fruitsap is net zoals frisdrank een suikerbom
Fruitsap wordt vaak naar voor geschoven als het gezondere alternatief voor frisdrank. Maar klopt dat wel? Wat zijn de voor- en nadelen van fruitsap?

Vraagtekens bij vlees
Nieuw onderzoek brengt een belangrijke hypothese over het fundament van de menselijke evolutie aan het wankelen.

Hoe Big Food en de voedselomgeving bepalen wat er vanavond op het menu staat
Gezond eten moet de voor de hand liggende keuze worden. Daarvoor moet de voedselomgeving drastisch veranderen en de invloed van Big Food aan banden worden gelegd, schrijft onderzoeker Vincent Smets (Sciensano).

Alcohol doet brein van jongeren krimpen
Drinken doet je hersencellen afsterven. Het wordt weleens grappend gezegd, maar er lijkt een waarheid in te schuilen.

Kan een bepaald voedingspatroon ons langer en gezonder laten leven?
Wat moeten en kunnen we nog eten, en welke impact heeft wat we eten op onze levensverwachting en levenskwaliteit? Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft antwoord in onze podcast Vraag Het Aan.

De toekomst van ons eten
Onze landbouw staat voor een gigantische uitdaging: in een razendsnel veranderend klimaat voldoende voedsel produceren. Bestaat er misschien een cheatcode en kunnen we met moderne veredelingstechnieken sneller droogtetolerante gewassen verwerven? ‘Genbewerking kan een gamechanger zijn.’

Slimme en duurzame voedselverpakkingen houden schadelijke microben op afstand
Een team van wetenschappers heeft een 'slim' voedselverpakkingsmateriaal ontwikkeld dat biologisch afbreekbaar is en schadelijke microben doodt.

Welke rol speelt voeding in de bescherming tegen covid-19?
Vanaf de start van de pandemie doen de wildste geruchten de ronde over de positieve effecten van voeding en voedingssupplementen. Zo zou je je immuunsysteem met de juiste voeding kunnen boosten en de kans op ernstige covid-19 kunnen verkleinen. Klopt dat?

‘Lekker is geen toeval’
Waarom proeven we wat we proeven? De Nederlandse restauranthouder en wetenschapper Peter Klosse doet al twintig jaar onderzoek naar smaak. ‘Onze smaakdefinitie is aan herziening toe. Er is een paradigmashift nodig.’

Kip uit de printer
Een nieuwe 3D-printer kan gelijktijdig voedsel maken en bereiden.

Dieet verandert de hersenactiviteit bij ADHD
Over voeding en ADHD wordt veel geschreven en gezegd. Verschillende studies toonden al aan dat voeding een positief effect zou kunnen hebben op ADHD-symptomen. Nederlandse onderzoekers hebben dit verder uitgespit in een studie.