Voeding

Blijft vlees uit het lab een eeuwige belofte? De identiteit van kweekvlees onder de loep
Kweekvlees heeft de menukaart van Singapore en de Verenigde Staten al bereikt. De opmars van deze nieuwe generatie vleesproducten roept intrigerende vragen op: Wat betekent dit voor de toekomst van ons voedsel? Welke socio-economische implicaties kunnen we verwachten? En is de wetenschap, de industrie en de regelgeving voorbereid op deze ongekende verandering?

Vezelrijke fruit- en groentepulp: van nevenstroom naar toepassing
Als je thuis vers sinaasappelsap perst, dan heb je door de pulp en de schillen ineens ook een goed gevulde compostbak. Hetzelfde geldt voor de sapindustrie. Dit “persafval” zit nochtans vol voedzame vezels. Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelen voor deze nevenstromen daarom interessante toepassingen in onze voeding, zoals bijvoorbeeld bindmiddel in sauzen.

Hoe ongezond is charcuterie?
Spek, ham, salami, paté, hespenworst, gehakt, filet americain … In sommige huishoudens komen ze bijna dagelijks op tafel. Maar steeds meer studies tonen aan dat te veel van dit soort charcuterie het risico op darmkanker doet stijgen. Dat lezen we in de Knack van 27 juni.

Waarom de tijd van lolly’s met meelwormen voorbij is
Punkie is negen jaar en gefascineerd door insecten. ’s Zomers vult hij bokaaltjes met vlinders, plukt sprinkhanen uit het hoge gras. Maar een zakje geroosterde krekels met honing en mosterd? Nee! Hij wil er niet van proeven.

Een kijkje onder de schil van een aardappel
Wist je dat frietproducenten per uur tot wel 25 ton aardappelen tot frieten verwerken? Met hyperspectrale camera's en artificiële intelligentie speurt Wout Vierbergen (ILVO - KU Leuven) naar zwarte plekken onder de schil van de aardappelen. Zo wil hij straks producenten helpen de beste aardappelen te selecteren voor hun frieten.

VitB12 en algen, hoe zit dat nu eigenlijk?
Zijn algen een goede bron van vitamine B12?

Vermageren met dieet moeilijker dan met Ozempic
Vlot vermageren zoals met Ozempic, maar dan zonder het diabetesmedicijn dat momenteel razend populair is omdat het tot gewichtsverlies leidt? Dat kan ook gewoon met voeding. En mits een gedragsverandering, wat niet simpel is, aldus Michaël Sels, diëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Deze 3D-geprinte taart geeft een voorproefje van digitaal koken
Ziehier het eerste 3D-geprinte voedselproduct dat zeven verschillende ingrediënten bevat.

‘Voedselbossen verdienen de Nobelprijs voor de Vrede’
Een voedselbos combineert meerdere functies. Niet enkel gonst het er van de biodiversiteit, het is ook een aangename plek om toeven waar veel eetbaars groeit. Maar produceren ze voldoende voedsel als de wereldbevolking dra richting tien miljard tikt?

‘We staan aan de vooravond van de snelste en meest ingrijpende verandering van de landbouw ooit’
De groeiende wereldbevolking en het ontsporende klimaat vergroten de druk op het land. In labs werken wetenschappers aan oplossingen als cellandbouw en precisiefermentatie.

Een slaatje vol bacteriën, a.u.b.
Een zakje vers versneden sla bevat één miljoen bacteriën per gram. De meerderheid daarvan zijn goede bacteriën die kunnen gebruikt worden om ziekmakende bacteriën weg te werken.

’t Is altijd lente op de verticale boerderij
Tegen 2050 telt de aarde tien miljard bewoners. Tegelijk neemt de oppervlakte landbouwgrond per persoon af. Hoe voeden we al die mensen? Verticale landbouw belooft een oplossing: als we niet meer in de breedte kunnen uitbreiden, dan maar in de hoogte. ‘Binnenkort wordt elektriciteit bijna gratis. Dan zijn er geen grenzen meer aan wat we in verticale boerderijen kunnen kweken.’

Het mediterraan dieet is het beste eetpatroon ter wereld
Het mediterraan dieet is, voor het zesde jaar op rij, verkozen tot beste algehele eetpatroon. Daarnaast prijkten de maaltijden uit het Middellandse Zeegebied ook op de eerste plaats in de categorieën ‘beste dieet voor gezond eten’ en ‘beste plantaardig dieet’. Waarom is dit zo’n gezond eetpatroon?

Het leeuwendieet, trending op TikTok
Het leeuwendieet is een dieet waarbij je 30 dagen lang enkel vlees eet, hoofdzakelijk rood vlees. Er is dus geen plaats voor fruit en groenten. Dat zou je gezondheid ten goede komen. Klopt dat?

Is pindakaas goed voor je darmflora?
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte. Kan pindakaas dan helpen tegen diabetes?

Creatief met gist: Van baanbrekend genetisch onderzoek tot superbieren en duurzamere bioplastics.
Ruim 1 miljard pintjes. Zoveel bier wordt er jaarlijks getapt met de technologie van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie. “En het werkelijke cijfer is waarschijnlijk een veelvoud”, zegt wetenschappelijk directeur Kevin Verstrepen.

Kan een voedingssupplement de motivatie stimuleren?
In het dagelijks leven kan motivatie het verschil maken tussen falen en succes. Onderzoekers bestudeerden het gebied in de hersenen dat instaat voor motivatie, en stelden vast dat het eiwit glutathion een rol speelt in het motiveren. Kan je je motivatie verhogen met een voedingssupplement?