Voeding

Hielpen grote grazers de eerste landbouwers een handje?
Uit de rijke waaier aan eetbare planten pikten de eerste landbouwers slechts een handvol kandidaten voor domesticatie. Geen toevallige keuze, aldus nieuw internationaal onderzoek.

Een gezonde darmflora dankzij land- en bosbouwresten
Je darmen zitten vol bacteriën die je helpen je lichaam gezond te houden. Die bacteriën zijn afhankelijk van prebiotica; stoffen die hen helpen groeien. Karina Rios Rios (VITO) haalt zulke prebiotica uit onverwachte bronnen: uit land- en bosbouwresten.

Spuitje tegen de kilo’s
Een nieuw vermageringsmiddel belooft opmerkelijke resultaten. Toch is waakzaamheid gewenst, vindt hoogleraar en arts Hendrik Cammu. Hij stelt zich vragen bij de studies, en bij de niet aflatende zoektocht naar vermageringsmedicijnen.

Sojabonen verhogen het risico op borstkanker niet
Sojabonen en voedingsmiddelen op basis van sojabonen verhogen je risico op borstkanker niet. Nochtans wordt soja soms afgeraden om je kans op borstkanker te verlagen. Hoe zit dat juist?

Werkt de Nutri-Score?
De Nutri-Score is ontwikkeld om je te helpen om het gezondste product te nemen binnen een keuze. Sommigen betwijfelen echter of de Nutri-Score wel degelijk je aankoopgedrag beïnvloedt. Welk effect heeft de Nutri-Score?

Kweekvlees kan concurreren met kip
De milieu-impact van kweekvlees is lager dan die van rundvlees. Bij gebruik van hernieuwbare energie kan ze ook onder die van varkens- en kippenvlees duiken. Alleen plantaardige eiwitten zijn niet te kloppen.

Is onthard leidingwater gezonder?
Leidingwater ontharden is goed voor je huishoudtoestellen. Maar is het ook goed voor je gezondheid? Of juist niet?

Misleidende voedingsclaims: ijzer
Voedingsclaims zijn overal in de supermarkt. Zelfs de babyvoeding kan niet zonder. En hoewel de arm der wet streng tracht op te treden tegen misleidende praktijken, lukt dit niet altijd. Vandaag hebben we het over ijzer-claims op ontbijtgranen.

Ben je te jong voor Tournée Minérale? Doe dan mee met FebruWater
Het Vlaams Instituut Gezond Leven moedigt kinderen en jongeren aan om de hele maand februari alle frisdranken, energiedrinks, chocomelk of fruitsappen links te laten liggen en hun dorst alleen met water te lessen.

Koekjesfabrikant strijdt mee tegen obesitas
De voedingsindustrie wil kinderen beter beschermen tegen de gevolgen van reclame voor ongezonde voeding. Dat doet ze op eigen initiatief en naar eigen zeggen efficiënter dan de overheid. Experts zijn niet overtuigd.

Nieuwe zeeftechniek levert lekkerder alcoholvrij bier
Alcoholvrij bier scoort nog altijd niet goed in smaakproeven. Een Delftse techniek wil daar verandering in brengen.

Smaken verschillen, afhankelijk van je afkomst
Aziaten kunnen de bittere smaak van broccoli, spruitjes en pure chocolade beter proeven dan westerlingen. Volgens nieuw onderzoek komt dat door een verschil in het aantal smaakpapillen op het puntje van de tong.

Als de koekjesfabrikant strijdt tegen obesitas
De voedingsindustrie wil kinderen beter beschermen tegen de gevolgen van reclame voor ongezonde voeding. Dat doet ze op eigen initiatief en naar eigen zeggen efficiënter dan de overheid. Experts zijn niet overtuigd. ‘Je vertrouwt een autobouwer toch ook niet ons mobiliteitsbeleid toe?’

Droogtetolerante druiven kunnen wijnproductie redden
De toenemende periodes van droogte, kans op hittegolven en watertekorten bedreigen de wijngaarden in het Middellandse Zeegebied. Volgens Amerikaanse onderzoekers komt dat doordat de selectie van wijndruiven te veel gericht is op smaak.

Amerikanen keuren gg-varken goed voor consumptie en orgaandonatie
De Amerikaanse voedsel-en medicijnenautoriteit (FDA) heeft voor het eerst een genetisch gemodificeerd varken geschikt bevonden voor zowel consumptie als biomedische doelen.

Waarom champagne en oesters zo goed samengaan
Gebruikelijk tijdens de feestdagen: champagne met oesters. Deense onderzoekers vonden een verklaring waarom die combinatie zo hemels lekker is.

FoodUnfolded® en Eos Tracé kondigen een nieuwe samenwerking aan
Omdat zowel Eos Tracé als FoodUnfolded® ervan overtuigd zijn dat een goede kennis van ons voedsel en de oorsprong ervan een grote invloed kan hebben op onze voedingskeuzes, werd het tijd om de krachten te bundelen.

Varkens met extra tepels en andere superbeesten
Een 14-jarige melkkoe uit Peer produceerde al 145.000 liter melk. Dat zijn zo'n zeven volle tankwagens. Ook andere landbouwdieren gaan tot het uiterste. Fijn voor onze portemonnee, maar niet altijd voor de dieren.