Voeding

Markt boven maag
Eén van de grootste debatten binnen de studies naar honger- en voedselcrises vandaag draait om de vraag of de productie dan wel de toegang tot voedsel bepalend is voor het ontstaan van hongersnoden. Recent historisch onderzoek naar de werking van de 14de-eeuwse graanmarkt in Vlaanderen voegt een nieuw perspectief toe aan dat vraagstuk.

Cafeïne in de sport: zes mythes ontmaskerd
Cafeïne: de een zweert bij de gezondheidsvoordelen, de ander noemt het schadelijk. In deze blog nemen we zes mythes onder de loep.

Is matcha gezonder dan gewone thee?
Dat een kopje groene thee gezond is, wisten we al langer. Maar nu heb je ook de matcha thee, bomvol voedingsstoffen en antioxidanten; een ware boost voor het organisme. Klopt dit?

Zo onduidelijk zijn voedingsverpakkingen
Voedingsverpakkingen mogen geen ongestaafde beweringen vermelden wanneer het op gezondheid aankomt. Toch zijn er nog tal van boodschappen die niet aan wetgeving onderworpen zijn.

Een vaccin voor planten
Vijftien keer spuiten met fungiciden en nóg een slechte aardappeloogst: het overkwam dit jaar veel kwekers van het populaire bintje. Dat kan binnenkort verleden tijd zijn, met dank aan een plantaardige stof die werkt als een vaccin.

Volkoren granen hebben een positief effect op je buikvet
Brood en pasta hebben niet altijd een even goede reputatie. Vooral vanuit alternatieve hoek wordt soms aangeraden om er niet te veel van te eten. Een nieuwe studie onderstreept echter het belang van volkoren granen.

Plantaardige voeding beschermt misschien tegen ernstige covid-19
Er is heel weinig onderzoek gedaan naar de al dan niet positieve effecten van voeding bij COVID-19. Met een nieuwe studie hebben onderzoekers geprobeerd het verband tussen bepaalde voedingspatronen en covid-19 in kaart te brengen.

De grote gevolgen van kleine beestjes in ons voedsel
In de voedingsindustrie is het cruciaal om toestellen zo goed mogelijk te reinigen, om zo geen voedingsproducten te contamineren. Geen makkelijke klus, want micro-organismen kunnen zich omringen door een biofilm die hen beschermt tegen desinfectiemiddelen. Bio-ingenieur Thijs Vackier (KU Leuven) werkt aan nieuwe reinigingsmiddelen die zulke biofilms beter kunnen afbreken.

Verzachten omega 3-vetzuren hoofdpijn?
Wie vaak last heeft van hoofdpijn, zou de frequentie van de pijn kunnen verminderen door over te schakelen op een mediterraan voedingspatroon, rijk aan producten met omega 3-vetzuren. Die worden immers gekoppeld aan de vermindering van hoofdpijn. Klopt dit?

Vergeet het dieet, volg je gevoel
Het enige blijvende effect van diëten is dat je je ellendig voelt. Stop met calorieën tellen en eetregels, zeggen de aanhangers van intuïtief eten. Eet gewoon als je trek hebt en stop als je vol zit. Werkt die aanpak?

Dezelfde kikkererwten, andere voedingswaarde: waarom falafel geen hummus is
Hoewel hummus en falafel allebei gemaakt zijn van kikkererwten, hebben ze toch niet dezelfde voedingswaarde. Tijdens de bereiding van hummus blijven alle gezonde eigenschappen van de kikkererwten bewaard. Dat is niet zo bij het maken van falafel.

Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?
Boontjes uit Kenia, dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat? Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.

Bakken en brouwen met bacteriën
Sinds we thuis moesten blijven voor de eerste coronagolf lijkt de halve westerse wereld aan de kombucha en het zuurdesembrood te zitten. De dappersten experimenteren zelf met glazen potten, de minder avontuurlijken kopen hun hippe hapje en drankje via de korte keten. Kenners wisselen dan weer korrels en recepten uit voor waterkefir. Met dank aan een legioen bacteriën en gisten.

Worden vetrijke producten binnenkort gezonder?
Onderzoekers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om een geur- en kleurloos onverzadigd vet te ontwikkelen dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.

Wat zijn 'gezonde vetten'?
'Eet meer gezonde vetten!' lees je op de cover van menig magazine. Om de zoveel tijd verschijnt er wel een artikel dat je aanraadt meer noten, olijfolie en avocado’s te eten. Er zijn zelfs hele kookboeken gewijd aan 'gezonde vetten'. Maar wat zijn het? En is de term misschien misleidend?

Plantaardige voeding werkt mogelijk ontstekingsremmend
Plantaardige voeding heeft tal van gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingsremmend werken. Mogelijk zitten darmbacteriën daar voor iets tussen. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek. Klopt dat?

Overgewicht, de vergeten epidemie
Covid-19 treft mensen met overgewicht en obesitas bovengemiddeld hard. Kan de coronacrisis dienen als hefboom om die andere epidemie eindelijk eens doortastend aan te pakken? De oplossingen zijn bekend, maar doortastend beleid bleef tot dusver uit. ‘Dit probleem wordt al veel te lang niet serieus genomen.’

Microalgen: van ruimtevoedsel naar dagelijkse snack?
Microalgen vormen een gezonde eiwitrijke maaltijd. Astronauten eten het tijdens hun ruimtereizen. VITO-onderzoeker Joran Verspreet wil dit 'fancy' ruimtevoedsel ook op ons bord krijgen. Hij zoekt hiervoor naar de beste methode om algen te bewaren.