Voeding

Kan je stress bestrijden met voeding?
Langdurige stress wordt een van de grootste epidemieën van de 21ste eeuw genoemd. Een wetenschappelijke studie toont aan dat aangepaste voeding je darmbacteriën kan beïnvloeden, waardoor je stressniveau daalt. Klopt dat?

Gezond eten terwijl we de planeet redden
Ons dieet moet even gezond als ecologisch verantwoord zijn. Wetenschappers gaan na hoe die combinatie er in verschillende delen van de wereld uitziet.

De zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen
Onze voeding drukt haar stempel op milieu en natuur. De stikstofproblematiek warmt de gemoederen in België en Nederland op, en de CO2-emissies doen hetzelfde met het klimaat. Zowel Europa als Vlaanderen wil een eiwitshift op ons bord.

Wat eten we morgen?
We moeten anders gaan eten, voor onszelf en voor de planeet. De wetenschap geeft daar steeds meer mogelijkheden toe.

Suiker op de bon: taks als fiscale dam tegen obesitas
Wat slecht is voor je lijf mag ook slecht zijn voor je portemonnee. Een frisdrank- of suikertaks van 20 procent kan de obesitasepidemie mee helpen indijken. Het liefst in combinatie met subsidies voor groenten en fruit. ‘Het bewijs rond lagere calorie-innames is keihard.’

Hongersnood veranderde mensen in melkdrinkers
Nieuw onderzoek wijst uit dat lactosetolerantie waarschijnlijk niet is ontstaan omdat de mens meer melk zou kunnen consumeren. Hongersnood en ziektes zouden die evolutie veeleer veroorzaakt hebben.

Kan je huidkanker krijgen als je te veel vis eet?
Volgens een Amerikaanse studie verhoogt te veel vis eten je risico op huidkanker. De onderzoekers waarschuwen dat 2 porties vis per week al een kwaadaardig melanoom kunnen veroorzaken, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Klopt dat?

Wat motiveert mensen het best om minder vlees te eten?
Dat te veel vlees een negatieve impact heeft op onze gezondheid en op het milieu, is overtuigend aangetoond. Maar niet iedereen is even gemotiveerd om minder vlees te eten. Nederlandse onderzoekers hebben een aantal strategieën uitgetest om mensen te stimuleren om minder vlees te kopen.

Boeren helpen door kokospalmen te klonen
Kokosmelk, kokoswater, kokosolie, ... De vraag naar producten op basis van kokosnoot neemt al jaren stevig toe. "We stevenen af op een tekort, waarbij het aanbod de vraag niet meer zal kunnen volgen", vertelt bio-ingenieur Hannes Wilms (KU Leuven). Samen met collega's ontwikkelde hij een methode om op basis van één kokosnoot miljoenen nieuwe kokospalmen te groeien.

Van amarant tot khorasan: tien alternatieven voor gerstemout
Houtlagering, koffie, gember, speciale hop, andere gisten … Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft het ergens in een bier verwerkt. Alleen de graansoorten lijken steeds dezelfde: gerst of tarwe. Het Gentse project AlterBrew wil daar verandering in brengen.

Wetenschappers waarschuwen voor misleidend voedingsadvies op TikTok
Een groot deel van de posts op TikTok over het mediterrane dieet zijn verwarrend en onnauwkeurig.

Op vakantie? Tips voor smakelijk vliegtuigeten
Bittere koffie, te gare aardappelen en slappe, levenloze groentjes. Wie al eens een vliegtuigmaaltijd nuttigde, weet: op de grond smaakt alles beter. Met deze tips van blogger Elke Godden kun je er toch (een beetje) van genieten.

Kan je je voeding aanpassen aan je genen?
Nutrigenomics zou in de toekomst gezondheidsproblemen drastisch doen dalen door de voeding aan te passen aan de persoon in kwestie. Therapeuten zouden dan voedingsschema’s opstellen die rekening houden met je genen. Kan dat echt?

Periodiek vasten legt weinig gewicht in de schaal om af te vallen
Een regime van 'time-restricted eating' in combinatie met dagelijkse calorierestrictie is niet gunstiger dan calorierestrictie alleen.
Stijgende broodprijzen? Maak van oud brood een nieuwe grondstof
Door de oorlog in Oekraïne stond de tarweprijs in veertien jaar nog nooit zo hoog als vandaag. Ook ons brood wordt daardoor duurder. Biochemicus Johannes Feys bestudeert het potentieel van broodoverschotten in bakkerijproducten en bier. Wist je bijvoorbeeld dat oud brood ‘gerecycleerd’ kan worden tot bier of koekjes?

Kunnen insecten de voedselkringloop sluiten?
Resten van insectenkweek zijn een bodemverbeteraar voor planten.

Biodiversiteit in de diepvriezer
Een schimmel of milieuramp kan een plantensoort plots op de rand van uitsterven brengen. Wetenschappers leggen diepgevroren back-upcollecties aan. Bij –196°C sturen ze de planten zelfs de eeuwigheid in.

Van groenten alleen word je niet per se gezonder
Groenten zijn goed voor je gezondheid. Toch is het eerder onwaarschijnlijk dat veel groenten eten je kans op een hartaanval of beroerte doet afnemen. Dat stelt een nieuw Britse studie. Wat we daarbuiten nog eten, hoeveel we bewegen en waar en hoe we leven kan een veel grotere impact hebben. Klopt dat?