Trilpil wekt verzadigingsgevoel op

Ingenieurs ontwikkelen een vibrerende capsule die kan helpen bij de behandeling van obesitas.

Wanneer je een grote maaltijd te verorberen krijgt, raakt je maag na verloop van tijd opgezwollen en sturen rekreceptoren via de nervus vagus signalen naar je hersenen. Als een gevolg daarvan stimuleren de hersenen de productie van hormonen zoals insuline, die je helpen het voedsel te verteren, je een gevoel van verzadiging geven en je aangeven dat het tijd is om te stoppen met eten. Tegelijkertijd daalt het niveau van het hongerbevorderende hormoon ghreline.

Ingenieurs Shriya Srinivasan van Harvard University en Giovanni Traverso van het Massachusetts Institute of Technology bedachten hoe ze dit proces konden beïnvloeden. Door de rekreceptoren in de maag kunstmatig op te rekken, wilden ze een fictief gevoel van zwelling creëren en zo de hormonen en eetpatronen sturen. Ze dachten eraan dat fake gevoel te creëren door middel van trillingen, omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat trillingen in een spier het gevoel kunnen opwekken dat die verder is uitgerekt dan ze in werkelijkheid is.

De ingenieurs creëerden een in te slikken capsule met een vibrerend element dat werd aangedreven door een kleine zilveroxidebatterij. Die werd in de maag geactiveerd van zodra de zure maagvloeistoffen het gelatineachtig membraan oplosten dat de capsule bedekte.

Bij dieren die de trilpil twintig minuten voor het eten toegediend kregen, stimuleerde die de afgifte van hormonen die verzadiging signaleren en verminderde hun voedselinname met ongeveer veertig procent. De pillen hadden geen neveneffecten en verlieten het spijsverteringskanaal binnen vier tot vijf dagen.

Als verder onderzoek suggereert dat deze technologie veilig bij mensen kan worden gebruikt, dan hebben de onderzoekers een minimaal invasieve manier gevonden om obesitas te behandelen. 

Bron: Harvard University en Massachusetts Institute of Technology, Verenigde Staten